Co láká lidi ze Západu do řad islamistických teroristů?

Damašek/Irák – Pod černou vlajkou Islámského státu (IS) ovládli muslimští radikálové velké části Sýrie a Iráku. Během tažení spáchali bezpočet zvěrstev včetně hromadného vyvražďování. V řadách islamistů ale bojuje stále více džihádistů s evropským pasem. Podle odhadů jich jsou víc než dva tisíce - nejvíc z Francie a Británie. V propagandistických videích zní ale také třeba němčina. Experti připomínají, že v dějinách vždy část lidstva nějakému verbování z ideologických důvodů podléhala.

Americký novinář James Foley je nejspíš první západní obětí Islámského státu. „Definicí terorismu je politické násilí, násilí s politickým efektem. Tohle datum bychom si měli zapsat, protože tohle je první teroristický útok IS proti Spojeným státům,“ prohlásil bývalý zástupce ředitele CIA Mike Morell k videu, na němž novináři uřízne hlavu maskovaný islamista.

Video Foleyho zavraždění zalarmovalo tajné služby na obou březích Atlantiku. Britové plánují využít k identifikaci pachatelů program na rozeznávání hlasu: podle přízvuku totiž může být vrahem Brit. Co vede lidi ze Západu k tomu, aby šli bojovat po bok islamistů? „Určité části lidstva v historii vždy nějakému verbování z ideologických důvodů podléhaly,“ řekl v rozhovoru pro ČT24 policejní psycholog Vladimír Voska. Motivací může být podle něj celá řada: „Od pocitu nižšího sociálního statusu až po romantismus či návrat k určitým kořenům. Mnozí z nich možná už ani nechápou, proč jejich rodiče kdysi svou vlast opustili,“ vysvětluje.

„Lidé, kteří tam jsou, neberou to, co dělají, jako vraždu. Jsou pohlceni ideologií a vnímají to jako činy, které jsou ve vyšším zájmu,“ soudí Voska. Dodává, že chování člověka v boji se podstatně změní, a když pak člověk prožívá sebereflexi, sám se diví, čeho všeho byl schopen. Zároveň podle Vosky není náhoda, že právě cizinci jsou využíváni v propagandistických videích. Většinou totiž zřejmě nejde o profesionálně vycvičené vojáky, takže nejsou asi ani příliš mnoho platní v ostrém boji – mimo jiné i proto, že neznají danou zem. „Až příliš mnoho britských občanů cestuje do Iráku a Sýrie, aby se stali teroristy. Musíme zdvojnásobit naše úsilí, abychom jim sebrali pasy a nepublikovali na internetu,“ řekl i britský ministerský předseda David Cameron.

Ztrácí IS půdu pod nohama?

To, že IS sahá k teroristickým praktikám, je podle analytika Jana Kužvarta spíše známka slabosti a důkaz, že se islamisté necítí jistí v konvenční konfrontaci na bitevním poli s iráckými a kurdskými silami podpořenými americkým bombardováním. Zároveň podle něj ale jde také o velice účelový krok: Video se stětím novináře má hrát i propagandistickou roli a přitáhnout další rekruty. „Islámský stát, i když má fanatickou ideologii, jedná v rámci svých hodnot velmi racionálně,“ říká Kužvart z Asociace pro mezinárodní otázky (AMO).

Sunnitští radikálové z ISIL
Zdroj: ČT24/ČTK/ABACA

Propagandistický účel videa zdůraznil i předseda Syndikátu novinářů ČR Adam Černý. Poznamenal mimo jiné, že oranžový oděv zavražděného novináře má připomínat oděvy vězňů na Guantánamu. Ocenil, že video odmítly sociální sítě šířit. Arabista Petr Pelikán ovšem připomněl, že podobných videí s dekapitací koluje na internetu spousta a málokdo si jich všímá, protože se na nich většinou účastníci konfliktu v Sýrii či Iráku vraždí navzájem. Smrt Foleyho je na Západě zprávou číslo jedna proto, že jde o Američana a novináře a že to zapadá do zpravodajského systému, řekl.

Islamistická videa s vraždami

Únor 2002 - V Pákistánu byl unesen a posléze zavražděn osmatřicetiletý novinář amerického listu The Wall Street Journal Daniel Pearl. Skupina ozbrojenců mu tehdy přímo před kamerou uřízla hlavu a záznam zveřejnila. Za Pearlovu vraždu byl odsouzen k trestu smrti a v červnu 2002 popraven Umar Šajch, vlastním jménem Ahmad Saíd Šajch. Zadrženi a odsouzeni byli v souvislosti s tímto případem také další tři muži.

Duben 2004 - Iráčtí ozbrojenci zavraždili střelou do týla jednoho ze čtyř zajatých italských členů ochranky americké společnosti Fabrizia Quattrocchiho. Učinili tak poté, co Řím odmítl požadavek únosců na okamžitý odchod italského vojenského kontingentu z Iráku. Videozáznam „popravy“ měl možnost zhlédnout italský velvyslanec v Kataru a později se objevil i na internetu.

Květen 2004 - V Iráku byl zavražděn šestadvacetiletý americký obchodník Nicholas Berg. Na webových stránkách militantního hnutí napojeného na teroristickou síť al-Káida se posléze objevilo video, na němž maskovaný muž Bergovi uřízl hlavu. Bergovi únosci prohlásili, že vražda byla pomstou za týrání iráckých vězňů americkými vojáky ve věznici Abú Ghrajb.

Červen 2004 - V Saúdské Arábii byl zavražděn zaměstnanec americké firmy Paul Johnson. Únosci, kteří se označili za sekci al-Káidy na Arabském poloostrově, chtěli původně výměnou za Johnsonův život dosáhnout propuštění svých spolubojovníků. Pak ale Johnsonovi podřízli hrdlo a video s „popravou“ umístili na web.

Říjen 2004 - V Iráku byl svými únosci zavražděn britský inženýr Kenneth Bigley. Muslimští radikálové posléze zveřejnili videozáznam, na němž Bigley četl v přítomnosti šesti únosců prohlášení a pak mu jeden z ozbrojenců uřízl hlavu. O měsíc později byla v Iráku zavražděna unesená britská humanitární pracovnice Margaret Hasanová. Video s její „popravou“ obdržela arabská televizní stanice Al-Džazíra a předala ho britským úřadům.

Únor 2009 - Islámští radikálové z afghánského hnutí Taliban zavraždili dvaačtyřicetiletého polského inženýra Piotra Stańczaka. Únosci výměnou za jeho život žádali výkupné a propuštění talibanských vězňů držených v pákistánských věznicích. Když se tak nestalo, setnuli rukojmímu hlavu a záznam pak předali novinářům.

Srpen 2014 - Bojovníci radikální organizace Islámský stát (IS) zveřejnili video s údajným stětím hlavy americkému novináři Jamesi Foleymu, jenž byl v listopadu 2012 unesen v Sýrii a od té doby byl nezvěstný.

USA se pokusily zachránit rukojmí v Sýrii, neúspěšně

Americký prezident Barack Obama vyslal během léta do Sýrie vojenské jednotky, aby tam osvobodily americká rukojmí držená ozbrojenci IS. Mise ale po přestřelkách s islamisty skončila neúspěšně a nikdo z rukojmích nalezen nebyl, oznámilo to středu večer americké ministerstvo obrany.

Obama schválil misi počátkem léta, upřesnila prezidentova poradkyně pro boj s terorismem Lisa Monacová. Podle Pentagonu šlo o leteckou a pozemní operaci, při níž v Sýrii do oblasti, kde podle poznatků zpravodajských služeb drželi islamisté rukojmí, vysadila letadla desítky vojáků speciálních jednotek. Během pátrání po rukojmích se vojáci dostali do přestřelek s islamistickými ozbrojenci a řadu jich zabili. Během akce nepřišel o život žádný americký voják, jeden byl lehce zraněn, sdělilo ministerstvo.

Právě Sýrie je pro novináře považována za nejnebezpečnější zemi - letos jich tu zabili už 10, od začátku protestů proti režimu Bašára Asada v březnu 2011 zde zahynulo 39 novinářů a více než stovka mediálních pracovníků. V současnosti se tu pohřešuje dvacet novinářů. Většinu zřejmě drží Islámský stát. Jeden z nich - Steven Sotloff - se objeví i na konci videa s Jamesem Foleym.