Do boje s horečkou dengue vletí genově upravení komáři

Nairobi - V boji proti nebezpečné horečce dengue svitla naděje. Ročně na ni podle Světové zdravotnické organizace umírá asi 12 tisíc lidí a vakcína neexistuje. Mezinárodní skupina vědců teď geneticky upravuje hlavní přenašeče - komáry. Infikovaný hmyz tak chce úplně vymýtit. Podobně se další týmy snaží zamezit šíření malárie.

Do boje proti horečce dengue se pustí upravení komáři (zdroj: ČT24)

Horečku dengue přenášejí výhradně komáři. V brazilské laboratoři proto vědci plánují jejich rychlý konec. DNA samečků mění tak, aby v přírodě zamezili jejich dalšímu množení. „Když se spojí se samičkou, tak jejím prostřednictvím zabijí všechny další potomky, protože ti nebudou schopní oplodnit vajíčka,“ vysvětluje genetička Sofia Bastos Pintová.

Zásah proti komárům ještě musí schválit úřady. Při pokusech se ale vědcům během čtyř měsíců podařilo vyhubit 85 procent tohoto hmyzu. Novince jsou, i když s rezervami, naklonění i čeští odborníci. „Je potřeba hledat všechny možnosti, jak proti komárům bojovat. Určitě to chce vyzkoušet, ale je třeba maximální opatrnost,“ říká odborník na komáry z Krajské hygienické stanice Oldřich Šebesta.

Komáři - největší zabijáci lidí
Zdroj: ČT24

Komáři jsou vůbec největším zabijákem lidstva. Na svědomí mají víc životů než všechna ostatní zvířata dohromady. Ročně kvůli nim zemře téměř tři čtvrtě milionu lidí. Většina na malárii. Jiní vědci se snaží zabránit genetickou modifikací i jejímu šíření. Proti antimalarikům si totiž komáři postupně budují odolnost. 

„Tito paraziti jsou schopní se vyhýbat veškerým způsobům lečby, které používáme,“ upozorňuje keňský biochemik Francis Kimani.

Světová zdravotnická organizace chtěla, aby po roce 2015 už nikdo na malárii neumíral. V tuto chvíli - bez vakcíny nebo umělých genetických zásahů - je to ale spíše jen přání.