Povstalci sestřelili stíhačku nad Luhanskem

Kyjev - Ukrajinské úřady dnes potvrdily, že proruští rebelové sestřelili nad Luhanskem na východě země bitevní letoun Su-25. Povstalci dříve hovořili i o sestřelení dvou vrtulníků. Naopak ukrajinská bezpečnostní rada nepotvrdila zprávy ukrajinských médií, odvolávajících se na očité svědky i armádní velitele, že prý do obleženého Luhanska v noci na dnešek vjela kolona 150 těžkých bojových vozidel doprovázená více než tisícovkou ozbrojenců, údajně Rusů.

„V Luhansku je těžká technika, tanky, raketomety Grad, těžké dělostřelectvo, ale tyto zbraně nepřijely včera večer anebo v noci na dnešek, ale shromažďovaly se tam dlouho, dokud Luhansk nebyl obklíčen. Potvrzené informace o průniku velké kolony, o níž se mluví v médiích, nemáme,“ řekl mluvčí rady Andrij Lysenko podle webu listu Ukrajinska pravda. Armáda podle mluvčího ovládá „značnou část Luhanska“ přes odpor „čečenských žoldnéřů“. 

Velitel ukrajinských armádních operací v Luhanské oblasti Ihor Vorončenko dříve redakci zpravodajského serveru Cenzor řekl, že kolona je ruská a zbrojenci na sobě prý mají ruské uniformy bez označení hodnosti. Kolona prý pronikla na ukrajinské území před třemi dny.

Nepotvrzené informace o přesunech kolony se v minulých dnech objevily na Twitteru. Spatřena byla údajně v obci Mykolajivka na východ od Luhansku směrem k ruským hranicím a rovněž u obce Ščasťa na sever od města. „Podle některých zpráv kolona prorazila i přes ukrajinské kontrolní posty,“ uvedl Tomáš Vlach, koordinátor z organizace Člověk v tísni.

Rusko dodávky zbraní a posil východoukrajinským povstalcům popírá. Vůdce doněckých vzbouřenců Alexandr Zacharčenko v úterý prohlásil, že těžká bojová technika, která se dostala do rukou separatistů, je bojová kořist zabavená v ukrajinských armádních skladech.

Kreml zatím informaci o ruské koloně nijak nekomentoval. „V Moskvě nebývá zvykem, že by Kreml nebo Medvěděvův kabinet reagovaly okamžitě,“ řekl zpravodaj ČT Miroslav Karas.

Situace v Luhansku je dál kritická, armáda prý dobyla Ilovajsk

V dobytí Luhanska se ukrajinské armádě stále nedaří. Včera už sice pronikla do centra, musela ale rychle ustoupit. „Trpí tím hlavně místní obyvatelé, kteří se nemohou z města dostat. Před dvěma dny takový pokus skončil tragicky, když se kolona stala terčem palby z raketometů. Podle dosavadních zpráv zemřelo 17 lidí. Situace ve městě je kritická, chybí prakticky všechno a pomoc, jak z ruské, tak z ukrajinské strany, je prakticky nemožné do města dostat,“ podotkl Vlach z Člověka v tísni.

Velení ukrajinské Národní gardy mezitím v Kyjevě oznámilo, že dobrovolnické oddíly spolu s vojáky obsadily strategicky významné město Ilovajsk, které leží asi 50 kilometrů východně od Doněcku. Povstalecká agentura Novorossija boje v Ilovajsku potvrdila, vojáci jsou ale prý jen na jižním a východním okraji města. Podle agentury Interfax je město pod kontrolou ukrajinských ozbrojených sil a dobrovolnických oddílů Donbas, Dněpr a Azov. 

Povstalci uvedli, že nad Luhanskem sestřelili ukrajinskou stíhačku. Letoun prý vybuchl ve vzduchu, ale pilotovi se podařilo katapultoval a nyní se po něm pátrá. „Skutečně byl dnes během plnění bojového úkolu sestřelen letoun Su-25. Zřítil se. Osud pilota je zatím neznámý, ale doufáme, že je v pořádku,“ řekl Lysenko.

V Doněcku podle armádního velení zahynulo za posledních 24 hodin 34 civilistů. Další desítky byly zraněny. Celkem od března zemřelo v oblasti 951 lidí a 1748 jich bylo zraněno, uvedl mluvčí s odvoláním na informace doněckých zdravotníků.

Humanitární konvoj
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Pavel Golovkin

„Putinův konvoj“ prochází přejímkou na hranicích 

Ruské kamiony s humanitární pomocí, které skoro týden čekaly na rusko-ukrajinské hranici, začaly vjíždět na hraniční přechod k odbavení. Podle Kyjeva odbavení z ukrajinské strany začne nejdříve ve čtvrtek, protože Rusové prý ještě nedodali všechny potřebné dokumenty. „Prvních 16 bílých vozů KamAZ vjelo na hraniční přechod Doněck-Izvaryne,“ ohlásila agentura ITAR-TASS. Dodala, že ruské a ukrajinské úřady se dohodly na postupu při kontrole nákladu i na tom, že každý vůz bude provázet pracovník Mezinárodního výboru Červeného kříže.

Na přechod byl dopraven scanner umožňující rychlou prohlídku nákladu. Zatím však není jasné, jak dlouho odbavení téměř 270 nákladních vozů s bezmála 2000 tunami nákladu potrvá.

Kamiony podle listu Ukrajinska pravda procházejí zatím jen ruskou kontrolou, odbavování na ukrajinské straně dosud nezačalo, i když pohraničníci a celníci jsou na místě. Mluvčí ukrajinské bezpečnostní rady Andrij Lysenko listu vysvětlil, že ukrajinské odbavování bude moci začít nejdříve ve čtvrtek, protože ukrajinská strana dosud nedostala od Rusů potřebné dokumenty.

PROHLÉDNĚTE SI: Milníky ukrajinské krize

Karas: Moskva zatím kolonu v Luhansku nekomentovala (zdroj: ČT24)