Policie opět použila slzný plyn, Obama varoval před použitím síly

Ferguson – Pod těžkou palbou se údajně ocitli policisté v americkém Fergusonu. Proti demonstrantům nasadili slzný plyn a ohlušující granáty. Během nových protestů zatkli 31 lidí. Lidé už týden protestují kvůli smrti černošského mladíka, kterého zastřelil bělošský policista. Nepokoje pokračují i přesto, že předměstí St. Louis hlídá národní garda. Prezident Barack Obama varoval policii před přehnaným použitím síly a místní obyvatele vyzval k uklidnění emocí. Na místo vyslal ministra spravedlnosti.

Místní obyvatelé se v pondělí večer opět shromáždili v ulicích tohoto předměstí St. Louis, aby se domáhali spravedlivého vyšetření zastřelení neozbrojeného černošského mladíka Michaela Browna bělošským policistou Darrenem Wilsonem. Podle velitele místní policie Rona Johnsona se policisté dostali do palby z řad demonstrujících. „Policisté nevystřelili jedinou kulku, ačkoli čelili silnému útoku,“ sdělil Johnson na tiskové konferenci. Policie prý zabavila dvě střelné zbraně a zatkla 31 lidí, mezi nimiž byli podle stanice BBC lidé z až tak vzdálených míst jako Kalifornie nebo New York. Johnson vyzýval lidi, aby protestovali za dne, protože nočních demonstrací využívají „kriminální živly skrývající se v davu s cílem vyvolat chaos“. 

Situace ve Fergusonu očima zpravodaje ČT Martina Řezníčka

„Po většinu dne i noci je situace ve Fergusonu klidná. Na hlavní třídě je klid, jsou tam desítky lidí, kteří pochodují, dávají najevo svou frustraci a rozhořčení z postupu bělošské policie v posledních letech, ne jen v návaznosti na poslední události. Najednou ale jedinci vyhrotí situaci tím, že hodí kameny nebo lahve. V tu chvíli je obklíčí desítky policistů, kteří použijí slzný plyn, a situace se vymkne kontrole. Včera to trvalo dvě hodiny. Národní garda podle všeho nebude do demonstrací zasahovat, nýbrž jen hlídat policejní velitelské stanoviště.“

Proti davu, který už nebyl tak početný jako v minulých dnech, stáli pořádkoví policisté a nasazeno bylo také jedno obrněné vozidlo a vrtulník. Národní gardisté, kteří měli místním policistům pomáhat, si udrželi odstup. Skupina lidí začala vrhat na policejní kordon předměty, které někteří svědci CNN označili za lahve s vodou. Policisté poté použili kouřové granáty a slzotvorný plyn a vyzvali demonstranty k opuštění ulice.

Šéf Bílého domu včera znovu vyzval místní obyvatele k uklidnění emocí a k tomu, aby se raději snažili o „zahojení (ran) spíše než další vzájemné zraňování“. Prezident varoval policii před přehnaným použitím síly a prohlásil, že velká většina lidí protestuje pokojně. „Rabování, nošení zbraní či dokonce útoky na policisty způsobují pouze další zvyšování napětí a šíření chaosu,“ vzkázal lidem používajícím protesty k nezákonným akcím.

Barack Obama, prezident USA

„Je zřejmé, že většina protestujících nejsou násilníci. Těch, kteří nosí na demonstrace zbraně, a pak je neváhají použít proti policistům je minimum. Tito lidé se jen snaží eskalovat už tak napjatou a chaotickou situaci. Chci všechny požádat, aby tyto provokace ignorovali.“

Obama zároveň oznámil, že do Fergusonu vysílá ministra spravedlnosti Erika Holdera, aby dohlédl na spravedlivé vyšetření incidentu. Na předměstí St. Louis dorazí ve středu. Podle amerických médií smrt Browna přijelo do Fergusonu vyšetřovat asi padesát federálních agentů FBI.

Rodiče zastřeleného mladíka žádají další pitvu

Pitva prokázala, že byl mladík zastřelen šesti ranami, z nichž dvě ho zasáhly do hlavy. Rodiče si ale vyžádali další pitvu, která má určit, v jaké pozici vůči policistovi se v době střelby nacházel. Policista Wilson, který je na nařízené placené dovolené a Brownovi rodiče požadují jeho zadržení, se zatím médiím k incidentu nevyjádřil.

K situaci se vyjádřil i generální tajemník OSN Pan Ki-mun, jenž vyzval missourské úřady, aby zajistily ochranu práva na poklidné shromáždění a svobody projevu. Podle mluvčího OSN šéf
světové organizace apeloval na americké bezpečnostní složky, aby „se řídily americkými a mezinárodními standardy při zacházení s demonstranty“.

Vydáno pod