ANO, NE, nebo? V edinburské cukrárně rozhodují dortíky

Edinburgh - Své vlastní referendum o skotské nezávislosti uspořádala jedna edinburská cukrárna. Lidé hlasují pomocí malých dortíků. První dortík je pro zastánce setrvání v Británii, druhý pro příznivce skotské nezávislosti, třetí pro nerozhodnuté - všechny se zdejší nejoblíbenější příchutí malin a bílé čokolády. Skutečné hlasování proběhne ve Skotsku za měsíc.

Výsledek referenda o skotské nezávislosti je stále více nejistý. Podle nových průzkumů se vyrovnává počet zastánců samostatnosti a těch, kdo dávají přednost jednotné Británii. Většina je ale dál pro zachování unie - stejně jako v edinburské cukrárně, kde nerozhoduje chuť, ale pocit vlastní identity. „Lidé se dívají na okolní stoly a sledují, co jedí ostatní,“ konstatoval spolumajitel cukrárny Graham Savage. 

Politické minidortíky jsou hit. Lidé si je objednávají domů nebo pro ně chodí cestou do práce. „Vybrala jsem pro všechny dortíky Ne, děkuji, protože sama doufám, že Skotsko zůstane součástí Velké Británie,“ uvedla zákaznice Lezlie. 

Na 38 procent nyní stoupl počet těch, kteří skotskou identitu chtějí podtrhnout vlastním státem. Zastánců Velké Británie je ale pořád skoro o deset procent víc. Referendum, o které se Skotská národní strana snažila víc než čtyřicet let a které se naopak pro premiéra Davida Camerona stalo noční můrou, dnes malou kavárnu v Edinburghu živí. „Každý týden ukazujeme, jak se ta procenta mění, a lidé sem chodí, jen aby to zjistili,“ podotkl Savage. 

O skotskou (ne)závislost bojují politici i celebrity

Plebiscit ve Skotsku se uskuteční už 18. září a vesměs všechny dosavadní průzkumy ukazují převahu odpůrců nezávislosti. To se ale ještě může změnit, protože nerozhodnutých voličů je stále poměrně hodně - více než deset procent. Žádnou výraznou změnu nepřinesla velká televizní debata lídrů obou volebních táborů, v níž podle médií minulý týden překvapivě neuspěl šéf skotské vlády Alex Salmond.

Boj mezi příznivci a odpůrci skotské nezávislosti se už rozhořel i mezi celebritami. Mezi stovkami osobností, které podepsaly otevřený dopis vyzývající Skoty Let's Stay Together „Zůstaňme spolu“, jsou třeba rocker Mick Jagger nebo herečka Judi Denchová. Proti nim stojí celebrity jako herec Sean Connery nebo spisovatel Irvine Welsh. Ti by raději viděli Skotsko samostatné.

Jiří Hošek, zpravodaj ČRo

„Mám pocit, že Skotové jsou mnohem větší eurooptimisté než obyvatelé jihu Anglie, takže ty současné výpady proti Unii určitě nahrávají separatistům. Skotská národní strana se navíc shlédla ve skandinávském modelu sociální demokracie. Mají pocit, že nezávislé Skotsko by bylo mnohem sociálně spravedlivějším státem, který by neinvestoval tolik peněz do obrany. Věří, že by byl ekonomicky soběstačný. Nacionalismus možná není takovou motivací. Unionisté zase hodně stavějí na nejasné ekonomické budoucnosti. Velkou neznámou jsou třeba důchody nebo měna. Řeší se, jestli nevysychají zásoby ropy a plynu.“

Alexander Tomský, expert na britskou monarchii

„V celé Evropě sledujeme jakýsi odpor vůči nadnárodnímu státu a u těch starých národů, jako jsou Katalánci, Baskové nebo Skoti, je ten nacionalismus velmi umírněný – přesto tam je. Oni chtějí do Unie, ale nechtějí euro. Je to možná určitý odpor proti globalizaci. Snaha dát lidem identitu v době, kdy dochází k atomizaci společnosti, je pro takový národ velmi lákavá.“

Vydáno pod