Assange plánuje brzy opustit ekvádorskou ambasádu v Londýně

Londýn - Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange plánuje brzy opustit ekvádorskou ambasádu v Londýně, kde se ukrývá kvůli obavám z vydání do Švédska. Tam mu hrozí trestní stíhání pro podezření ze znásilnění a sexuálního obtěžování, podle Assange ale jde jen o záminku pro jeho vydání do USA, kde má čelit obvinění kvůli tomu, že na svém serveru WikiLeaks zveřejnil statisíce utajených amerických vojenských zpráv.

Assangeovo vyjádření původně vyvolalo dojem, že ambasádu chystá opustit hned. Jeho mluvčí Kristinn Hrafnsson ale novinářům řekl, že učinit tak může až v případě, že britská vláda „odvolá obklíčení venku“. Assange prý nemá v úmyslu vydat se policii.

V britských médiích se objevily zprávy, že Assangeův zdravotní stav se výrazně zhoršil a on potřebuje léčbu. Třiačtyřicetiletý Australan ale neupřesnil, proč by chtěl ambasádu opustit ani kdy by k tomu mělo dojít. Potvrdil nicméně, že má určité zdravotní problémy. Julian Assange už dva roky pobývá na ekvádorské  ambasádě v Londýně. Od té doby budovu neopustil. Assangeovi hrozí ve Švédsku trestní stíhání pro podezření ze znásilnění a sexuálního obtěžování.

Jak uvedl ekvádorský ministr zahraničí Ricardo Patino, který seděl na tiskové konferenci vedle Assange, jeho země nepřestane zakladatele WikiLeaks podporovat. „Musí to skončit, dva roky jsou již příliš dlouhá doba, Julian Assange by měl být svobodný,“ prohlásil Patino.

On sám označuje obvinění ve Švédsku za záminku, aby mohl být vydán do Spojených států, kde má čelit obvinění kvůli tomu, že na svém serveru WikiLeaks v roce 2010 zveřejnil statisíce utajených amerických vojenských zpráv a diplomatických depeší. Dokumenty získal od amerického vojáka Bradleyho Manninga, který byl loni odsouzen do vězení na 35 let. 

Na ekvádorském velvyslanectví je Australan od 19. června 2012 a od té doby budovu neopustil. Čtyřiadvacetihodinový policejní kordon kolem objektu už britskou vládu přišel na 200 milionů korun. Vyjít byť jen za plot ambasády by pro Assange znamenalo okamžité zatčení.

Případ WikiLeaks svět skutečně zasáhl a společnost zároveň rozdělil na dva tábory. Jedni mají Assange za hrdinu, druzí za zrádce. On sám se považuje za obránce svobody a podle svých slov chce i dál upozorňovat na porušování lidských práv.

Assangeův portál WikiLeaks vznikl v roce 2006 a od začátku se zaměřoval na zveřejňování tajných vládních dokumentů a dalších citlivých dat.