Ukrajinská armáda: Pronikli jsme do Luhansku a přiblížili se Doněcku

Kyjev/Luhansk – Ukrajinská armáda obsadila periferní část Luhanska, jedné z bašt proruských rebelů. Oznámil to mluvčí protipovstatelecké operace Andrij Lysenko – zároveň uvedl, že druhá strana chce postup ukrajinské armády zvrátit, neboť měl přes hranici proniknout další konvoj ruské výzbroje určené separatistům. Kreml to popírá.

Jednotky ukrajinské armády prý obsadily část čtvrti Žovtneve v Luhansku a zmocnily se obvodní policejní stanice; měly na ní vztyčit státní vlajku. Operace se uskutečnila v rámci širší ofenzivy na severovýchodním předměstí Velyka Verhunka.

Vládní vojska pak podle informací, které zveřejnil prezident Porošenko, obsadila i strategicky významné okresní město Jasynuvata. To leží na severních přístupech k Doněcku a dlouho ho drželi povstalci. Do města kromě armádních jednotek vstoupily i oddíly bojovníků Národní gardy, kteří podle prezidenta v pouličních bojích likvidují poslední hnízda odporu separatistů. Těžké boje na sever od Doněcka dnes hlásily i webové stránky povstalců. Podle serveru Novorossija armáda při raketovém ostřelování těžce poškodila obec Makijivku, která s Jasynuvatou sousedí. Útok měl zabít neupřesněný počet civilistů.

Mluvčí vládní operace Lysenko s odvoláním na informace ukrajinských pohraničníků také uvedl, že byl zaznamenán další přesun ruské vojenské techniky, která má být přes hranice přepravena separatistům. V koloně byly podle mluvčího tři baterie raketometů Grad; o vojenské podpoře z Ruska včera hovořili i samotní rebelové (více zde).

Ruské letectvo potom mělo podle Lysenka v posledních 24 hodinách desetkrát narušit ukrajinský vzdušný prostor; takovou informaci ovšem Kreml popřel a jeho mluvčí Dmitrij Peskov odmítl i takové tvrzení, že by Rusko rebelům dodávalo jakoukoli techniku.

Sestřelený letoun a ostřelovaná vesnice na trase ruského konvoje

Současně s tím dál pokračují i boje v Donbasu. Povstalci dnes nad Luhanskou oblastí sestřelili i ukrajinský stíhací letoun MiG-29. Pilot se katapultoval a byl podle Kyjeva dopraven do bezpečí. Podle agentury Unian se stroj vracel z bojové akce, při níž zničil bojové postavení povstalců a velké množství jejich techniky.

V Doněcku v noci při ostřelování z granátometů a raketometů zahynulo nejméně deset civilistů a osm dalších bylo zraněno. Po celém městě znovu zněly exploze dělostřeleckých granátů, z jejichž odpálení se armáda a povstalci vzájemně obviňují.

Podle ukrajinského velení dnes pak povstalci v noci ostřelovali raketami také obec Chrjaščuvate, která leží jihovýchodně od Luhanska na strategické silnici spojující město s ruskou hranicí. Právě po ní má být dopravena humanitární pomoc ruského konvoje (podrobnosti o konvoji zde). Ostřelování je zřejmě součástí snahy povstalců dostat pod kontrolu úsek silnice, který v minulých dnech obsadily jednotky ukrajinské armády.

Ukrajina: Konvoj se hnul k hranici, separatisté sestřelili stíhačku (zdroj: ČT24)