Ukrajina přijala ruskou pomoc, k hranicím už dorazilo 16 kamionů

Kyjev - Prvních 16 ruských kamionů s humanitární pomocí dorazilo k hraničnímu přechodu Doněck-Izvaryne. Ukrajinští celníci zde pod dohledem pohraničníků a pracovníků Červeného kříže zahájí celní odbavení. Na Ukrajinu ale zatím vozy nevjedou. Červený kříž čeká na bezpečnostní záruky, bez kterých odmítá do země vkročit. Ukrajina oficiálně stvrdila dohodu o převozu ruské humanitární pomoci v noci na dnešek. Příjemcem nákladu o celkové váze 1 856 tun je formálně právě Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK).

Protokol o převzetí pomoci potvrdil zástupce Červeného kříže v Rusku Pascal Cuttat. Z ukrajinské strany dokument podepsala ministryně sociálních věcí Ljudmyla Denisovová, která tímto aktem uznala ruský náklad za humanitární pomoc. Do sobotního večera ukrajinské úřady tento krok odmítaly udělat s odůvodněním, že z ruské strany ani od Červeného kříže neobdržely příslušné dokumenty.

16 kamionů zaparkovalo v areálu automobilového depa nedaleko celního prostoru na ruské straně hranic. Kdy bude odbavení hotovo, není zřejmé. Červený kříž navíc odmítá přejet hranice, dokud nedostane od ukrajinské armády a povstalců bezpečnostní záruky. Trasa konvoje totiž prochází oblastí bojů.

Ukrajinská armáda dala už v sobotu na vědomí, že trasu během transportu ostřelovat nebude. Zda o tomto byl oficiálně vyrozuměn i Červený kříž, není jasné. O bezpečnostních zárukách zatím veřejně nehovoří ani vzbouřenci, kteří kontrolují většinu území, přes které má kolona projet. Část silnice je ale pod kontrolou ukrajinské armády a obě strany o ni i dnes vedly tvrdé boje. Více čtete zde.

Kamiony se tak zatím přesunuly jen k hranici. Fotografie se 16 zaparkovanými kamiony na přechodu Doněck-Izvaryne zveřejnila na Twitteru i moskevská zpravodajka listu The Financial Times Courtney Weaverová.

16 ruských kamionů už parkuje na ukrajinské hranici
Zdroj: ČT24/Twitter

Konvoj desítek dalších bílých kamionů stojí stále u ruské vesnice Doněck, osm kilometrů od hraničního přechodu Izvaryne. Jeho deklarovaným cílem je dopravit humanitární pomoc až do Luhanska. Silnice do 60 kilometrů vzdáleného města prochází z velké části povstaleckým územím, až před Luhanskem je první armádní kontrolní post v obci Novosvitlivka.

Samotné město ovládají vzbouřenci. Oddíly ukrajinské armády operují na předměstích. Dnes vojáci obsadili část jedné z luhanských čtvrtí a na místním policejním oddělení vyvěsili ukrajinskou vlajku. Situace v Luhansku je kritická, město je v podstatě izolováno od okolního světa a už zhruba čtrnáct dní tu lidé nemají elektřinu, vodu, potraviny a přístup ke zdravotnické pomoci.

O vyhrocené situaci v zemi jednali večer Berlíně ministři zahraničí Ukrajiny, Ruska, Německa a Francie. Ukrajiny a Ruska. Podle šéfa německé diplomacie Franka-Waltera Steinmeiera rozhovory vedly k jistému sblížení Kyjeva a Moskvy, žádný konkrétní výsledek ale nepřinesly.