Čeští potápěči v Chorvatsku musí zaplatit pokutu a odjet

Záhřeb - Členové české potápěčské expedice Garibaldi musí podle chorvatského soudu zaplatit pokutu až 100 tisíc korun, jinak šéfovi výpravy hrozí vězení. Potápeči byli odsouzeni za porušení zákonů o potápění a archeologii. Proti rozsudku se chtějí Češi odvolat.

Členové expedice, která monitoruje vrak italského křižníku Garibaldi z první světové války, byli odsouzeni za potápění do větší hloubky, než stanoví zákon. Podle vyjádření na stránkách expedice ale chorvatské předpisy platí pouze pro sportovní potápění se stlačeným vzduchem do hloubky 40 metrů a nevztahuje se na potápění technické.

Čeští potápěči byli odsouzeni za porušení zákona o archeologii, protože ponory k chorvatským podmořským památkám vyžadují zvláštní povolení od ministerstva kultury. Vrak křižníku Garibaldi ale zatím nebyl prohlášen za památku, protože ho objevila teprve česká expedice.

Další jednání o osudu české expedice má v Chorvatsku pokračovat v příštích dnech. Expedici českých potápěčů kromě soudu postihla i další smutná událost, ve středu její kameraman zahynul při vynořování zdevadesátimetrové hloubky.