Abádí má podporu i nejvyšší autority iráckých šíitů

Bagdád – Nejvlivnější z iráckých šíitských duchovních ajatolláh Alí Sistání dnes podpořil designovaného premiéra Hajdara Abádího. Země má podle něj teď jedinečnou příležitost vyřešit politické a bezpečnostní problémy. Prezident Fuád Masúm pověřil v pondělí Abádího sestavením vlády. Podporu svému nástupci ve čtvrtek vyjádřil i dosluhující premiér Núrí Málikí, který zároveň oznámil svou rezignaci. Abádí už vyhlásil boj nejen Islámskému státu (IS), ale i korupci.

V zemi pokračují boje s islamistickými extremisty, kteří dobývají stále další území. Irácká armáda a kurdští bojovníci se jim v tom snaží zabránit. V minulých dnech jim pomohli rovněž Američané, kteří podnikli cílené letecké údery na pozice islamistů na severu země. Podle svědků ale dnes při amerických náletech na severu Iráku zahynulo přinejmenším 11 civilistů. Americká letadla prý odpálila v okolí hory Sindžár rakety na pozice ozbrojenců z Islámského státu, ty však zasáhly domy místních obyvatel. USA ani irácké úřady se k incidentu zatím nevyjádřily. Extremisté z IS popravili v severoirácké vesnici nedaleko hory Sindžár přinejmenším 80 jezídů, jiné zdroje mluví až o stovce mrtvých. Důvodem prý bylo jejich odmítnutí konvertovat k islámu.

Právě do nové vlády pod vedením Abádího se vkládají naděje, že se jí podaří ofenzívu radikálů z hnutí Islámský stát zastavit a zemi, kterou sužují rozpory mezi sunnity, šíity a Kurdy, sjednotit. Abádí dnes vydal tiskovou zprávu, v níž uvedl, že jeho kabinet bude založen na „výkonnosti a poctivosti, aby tak ochránil zemi před bezpečnostními, politickými a hospodářskými problémy“.

Sunnitští duchovní a kmenoví vůdci z provincie Anbár už dnes vyslali signál, že jsou ochotni s šíitských premiérem Abádím spolupracovat a připojit se k boji proti IS. Musí však prý respektovat jejich zájmy a především co nejrychleji odvolat z provincie armádu a šíitské milice.

Portrét šíitského duchovního Alí Sistáního
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Podle ajatolláha Sistáního by měl být jednou z hlavních priorit nové vlády boj s korupcí. Irácké zákonodárce muslimský duchovní vyzval, aby využili „historické zodpovědnosti“ a spolupracovali s novým premiérem Abádím na vytvoření kabinetu.

Sistání již před několika dny opětovně vyzýval Iráčany, aby se spojili proti radikálům. Kritizoval tehdy zároveň irácké politiky, když řekl, že Irák poškozují lpěním na svých funkcích. Podle agentury Reuters tím mířil právě na nyní již odcházejícího premiéra Málikího, který se nejprve nechtěl vzdát moci a usiloval o získání třetího mandátu i přes odpor mnoha politiků i řadových občanů.

Málikí vyjádřil podporu Abádímu (zdroj: ČT24)