Mizérie v Luhansku nabírá kritických rozměrů

Luhansk - Situace ve městě Luhansk na východě Ukrajiny je kritická, v podstatě je izolováno od okolního světa a už zhruba čtrnáct dní tu lidé nemají elektřinu, vodu, potraviny a přístup ke zdravotnické pomoci. S odvoláním na Mezinárodní výbor Červeného kříže to uvedla na svých stránkách BBC.

Luhansk je de facto v totálním obležení, uvedla podle BBC na svých stránkách rada města. Bez elektřiny tu lidé tráví již třináctý den, stejně dlouho nemají ani tekoucí vodu. Nefunguje telefonické spojení přes pevné linky ani mobilní telefony.

Podle ukrajinského zpravodajského serveru Cenzor je celý Luhansk bez proudu a bez dodávek pitné vody. V obchodech jsou k dostání jen základní potraviny, zejména chleba, který místní pekárny dodávají do prodejní sítě díky záložním zdrojům elektřiny. Situace je podle serveru „krajně kritická“. Do města neproudí žádné jídlo, léky ani palivo.

Otevřeno je jen několik lékáren, přísun léčiv se ale zastavil a zásoby docházejí. S akutním nedostatkem léčiv zápasí i místní nemocnice, řada z nich si musí vystačit jen se světlem svíček.

Luhanské obchody zejí prázdnotou (situace z 11. srpna)
Zdroj: ČT24/Twitter/@ProfessorsBlogg

Komunální služby pracují s velkými přestávkami, sběr odpadků je možný jen v místech, kde se nestřílí. 

Zaměstnavatelé ve městě byli schopni platit své zaměstnance po dobu jednoho měsíce, lidé ale nedostávali důchodové a sociální dávky. Teploty se ve městě pohybují kolem 30 °C. Podle ukrajinských médií se podařilo uprchnout jen části obyvatel, počet lidí v jindy půlmilionovém městě nicméně klesl zhruba na polovinu.

Pomoc pro Luhansk je na cestě

První humanitární zásilku Luhansk očekává dnes, kdy by měl do města dorazit konvoj vypravený ukrajinskou vládou z Kyjeva, Charkova a Dněpropetrovska. Ruská humanitární pomoc je zatím na hranicích nedaleko přechodu Izvaryne, který leží 60 kilometrů východně od Luhanska. Po celním odbavení by distribuci nákladu potřebným měli zahájit pracovníci Červeného kříže.

Uprchlíci z Luhanska v dočasném uprchlickém táboře poblíž města Svatovo na východě Ukrajiny. V samotném Luhansku zůstávají stovky tisíc lidí bez vody a energie už více než 10 dní.
Zdroj: ISIFA/EPA/Sergei Kozlov
Ukrajinští záchranáři evakuují obyvatele malého města Svatovo na východě země. Strach z eskalace konfliktu v oblasti donutil lidi opustit své domovy a uchýlit se do uprchlických táborů.
Zdroj: ISIFA/EPA/Sergei Kozlov