Armáda chce „osvobodit“ Doněck, hlášeny přejezdy transportérů

Moskva/Kyjev - Ukrajinská armáda ohlásila zahájení osvobozovací operace v Doněcku a Luhansku. Může jít o konečnou ofenzivu, která má za cíl značně oslabené povstalce definitivně porazit. Akce ale prý neskončí v řádu dnů - o jejím ukončení bude velení informovat. Proruští ozbrojenci mezitím svedli noční boj o klíčové přístupové cesty od hranic směrem na Luhansk. Právě po nich má do města přijet ruský konvoj s humanitární pomocí. Protiútok vzbouřenci vedli na několika místech, výpadovka k hranicím je ale stále pod kontrolou ukrajinské armády. Média uvádí, že na ukrajinské území v noci pronikla kolona ruských bojových vozidel - ruská prohraniční služba ale taková tvrzení popírá.

„Pohraniční služba v Rostovské oblasti tuto informaci nepotvrzuje,“ řekl dnes ruské agentuře RIA Novosti mluvčí pohraničníků, důstojník kontrarozvědky Nikolaj Sinicyn. Ruská pohraniční stráž je organizační součástí ruské kontrarozvědky FSB.

Podle britských novinářů přes pohraniční přechod Izvaryne, který kontrolují vzbouřenci, pronikla na ukrajinské území kolona 23 ruských bojových vozidel, cisteren s palivem a doprovodných automobilů. Konvoj údajně čekal na ruské straně hranic a po setmění hranice překročil.

Hlášeny přejezdy vozidel přes hranice - Rusko to odmítá (zdroj: ČT24)

Kam zmiňované transportéry směřovaly, se neví. Podle zpravodaje České televize na Ukrajině Tomáše Vlacha by ale nešlo o nic neobvyklého: „Mluvil jsem před několika dny s náčelníkem štábu operací v Luhanském regionu. Za jediný den podle něj přejelo hranici několik tanků, bojových vozidel a dokonce i protiletadlových systémů.“ Nyní jde ale o první moment, kdy přejezdy transportérů potvrzují také svědectví západních novinářů.

Podle Vlacha jde s největší pravděpodobností o posily pro povstalce. Ukrajinská armáda totiž dál postupuje a od čtvrtka má pod kontrolou i silnice mezi ruskou hranicí a Luhanskem, po kterých by Rusko chtělo humanitární pomoc dopravit. Hlavním strategickým cílem povstalců je nyní podle Tymčuka opevnit se v příhraničních regionech a připravit ústupové cesty na ruské území. „Na hranicích chtějí vybudovat svou poslední pevnost, která jim umožní získat zásoby z Ruska a v případě potřeby uniknout na ruské území,“ uvedl.

Konvoj ruských transportérů 30 kilometrů od hranic s Ukrajinou
Zdroj: ČTK/AP/Pavel Golovkin

Vojáci mezitím chystají také novou fázi dobývání Doněcku. K městu údajně stahují další těžkou bojovou techniku. Ve čtvrti Makijivka na severovýchodě města rozmístili vojáci pět samohybných děl. Podle očitých svědků byl dnes dopoledne v obklíčeném městě klid a dokonce částečně fungovala městská doprava. Odpoledne bylo ale městské centrum vystaveno zatím nejsilnějšímu ostřelování. Podle Lysenka střed města ostřelovali povstalci z raketometů umístěných na náměstí před hlavním doněckým nádražím. Vzbouřenci naopak z útoku obviňují armádu.

Za pokus oživit hospodářské vztahy mezi Ruskem a Finskem po zavedení protiruských sankcí moskevská média označují cestu do jihoruského Soči, kterou dnes podnikl finský prezident Sauli Niinistö. S ruským hostitelem Vladimirem Putinem finský prezident jednal i o ukrajinské krizi. Vyhlášené sankce podle něj poškozují obě strany. Protože sankce byly bezprostředně vyvolány ukrajinskou krizí, měli by se o její ukončení postarat všichni, řekl Niinistö novinářům v Soči. „Ukrajinská katastrofa se dotkla všech, někteří lidé hovoří o obnovení studené války,“ upozornil finský prezident. „Jistou škodu“ podle něj utrpěly i tradiční dobré vztahy mezi Ruskem a Finskem.

Celní unie zve Porošenka k jednání

Mezitím Putin spolu s běloruským a kazašským protějškem přizval ukrajinského prezidenta Porošenka ke společnému jednání. O možném summitu v Minsku hovořil už ve čtvrtek běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Jednání by podle dnešních zpráv běloruského tisku mohlo být věnováno asociační smlouvě, kterou Ukrajina uzavřela s Evropskou unií. Rusko, Bělorusko a Kazachstán, které jsou členy společné celní unie, se obávají dopadu asociační smlouvy na stabilitu svého vnitřního trhu. „Bojíme se, že bezcelně dovezené zboží z EU zadáví naše hospodářství,“ prohlásil Lukašenko. 

Běloruský vůdce už údajně dvakrát o pozvání Porošenka hovořil s ruským prezidentem Vladimirem Putinem i s kazašským prezidentem Nursultanem Nazarbajevem. Minulé úterý prý návštěvu telefonicky projednal se samotným Porošenkem.