Ruský konvoj dorazil k hranicím. Novináři si směli prohlédnout náklad

Moskva/Kyjev - Ruský humanitární konvoj dorazil bezprostředně k ukrajinským hranicím. Téměř tři stovky vozidel se podle ukrajinských médií zastavily v malé ruské obci Doněck, která leží vzdušnou čarou jen asi dva kilometry od hranic. Po silnici je to osm kilometrů k hraničnímu přechodu Izvaryne, který je už řadu týdnů pod kontrolou východoukrajinských povstalců. Na místo údajně dorazil už Červený kříž, nicméně s novináři podle Andrew Rotha z New York Times nekomunikuje. Na sociálních sítích se množí fotky obrněných transportérů pár kilometrů od ukrajinských hranic. Mezitím ovšem na východě Ukrajiny dál umírají lidé.

Posádky ruských kamazů údajně u hranic budují stanový tábor, kde podle všeho budou chtít nocovat. V ukrajinských médiích se šíří informace, že konvoj doprovázejí ruské bitevní vrtulníky a za ním se k hranicím blíží vojenská kolona. Podobné zprávy se objevují i v hlášeních západních korespondentů, kteří ruskou kolonu doprovázejí.

Podle informace zpravodaje britského listu The Daily Telegraph nad kolonou hlídkují nejméně dva ruské vojenské vrtulníky. Moskevská zpravodajka listu The Financial Times Courtney Weaverová na Twitteru napsala, že ruský konvoj má vojenskou ochranu.

Podle ukrajinských médií jsou posádky nákladních vozidel sestaveny z demobilizovaných ruských výsadkářů, pozná se to prý podle charakteristického tetování. Weaverová uvádí, že řidiči vozidel se označují za dobrovolníky, případně armádní veterány.

S obsahem svého nákladu prý obsluha ruských tahačů nedělá žádné tajnosti. Novináři směli nahlédnout do několika z nich, kde objevili balíky pohanky a spací pytle.

Pomoc obyvatelům nesmí být politizována

Do Kyjeva a Moskvy dnes zamířil zástupce Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK), aby tam jednal o osudu ruského konvoje. Laurent Corbaz, který má v MVČK na starosti operace v Evropě a střední Asii, chce v metropolích Ruska a Ukrajiny zdůraznit „přísně humanitární roli“ Červeného kříže a to, že dodávka pomoci strádajícím obyvatelům nesmí být politizována. Corbaz do Kyjeva a Moskvy míří ze Ženevy.

Rusko a Ukrajina se zřejmě ještě stále nedohodly na podmínkách překročení hranic. Kyjev například žádal přeložení nákladů z ruských kamionů na „neutrální“ vozy a také trvá na tom, že na rozdávání pomoci budou dohlížet zástupci MVČK a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

PODÍVEJTE SE: Ruský konvoj dorazil na ukrajinskou hranici (zdroj: ČT24)

Pomoc slibuje i Kyjev a miliardář Achmetov

Ukrajinská vláda dnes oznámila, že z Kyjeva, Dněpropetrovska a Charkova vypraví vlastní konvoje s humanitární pomocí pro Luhanskou oblast. Podrobnosti o nákladu ale neupřesnila.

Svůj vlastní konvoj chce na východ země vypravit i podnikatel Rinat Achmetov označovaný za nejbohatšího Ukrajince. Potravinové pomoci pro Doněckou a Luhanskou oblast má být nejméně 6 000 tun, tedy zhruba trojnásobné množství ve srovnání s pomocí z Ruska. Náklad má rozdělovat několik kolon po stovce tahačů.

Trasa ruského konvoje na Ukrajinu
Zdroj: ČT24

V Doněcku i Luhansku dál umírají lidé

Hlavní pozornost světových médií je věnována cestě ruského konvoje, na východě Ukrajiny ovšem dál pokračují tvrdé boje mezi armádou a povstalci. Doněckem otřásaly celý den exploze dělostřeleckých granátů, které dopadaly na předměstí i na centrum města. Střelba těžce poškodila dvě doněcká obchodní střediska a zasáhla několik obytných domů. Explozemi je poškozen centrální plynovod a elektrická rozvodná síť. Přímý zásah hlásí městská nemocnice, kde tlaková vlna rozbila desítky oken. O život podle neúplných informací přišli v Doněcku dva lidé.

Nejtragičtější incident dnes zaznamenalo město Zuhres asi 40 kilometrů východně od Doněcka. Po zásahu šrapnelem tam zahynulo 15 lidí, z toho tři děti. Dalších 19 lidí bylo zraněno. Podle serveru Cenzor byla palba vedena z povstaleckých pozic.

Následky bojů v Doněcku
Zdroj: ČTK/AP/Sergei Grits

Boje dnes pokračovaly i v Luhanské oblasti, kde armáda dokončuje obklíčení oblastního centra Luhanska. Za strategický úspěch označuje ukrajinské velení zejména dnešní dobytí obce Novosvitlivka východně od Luhanska, která leží na silnici spojující město s ruskou hranicí.

Ovládnutí Novosvitlivky znamená, že žádný humanitární konvoj s pomocí pro obyvatele Luhanska nemůže proniknout do města mimo kontrolní posty ukrajinských ozbrojených sil. Týká se to i ruské kolony u přechodu Izvaryno, který kontrolují od července povstalci. Silnice, která vede z Izvaryna do Luhanska, ale vede právě přes Novosvitlivku.