Smrt černošského mladíka vyvolává vášně i po čtyřech dnech

St. Louis (USA) – Už čtvrtým dnem pokračovaly na předměstí amerického St. Louis nepokoje, které vyvolalo víkendové zastřelení neozbrojeného černošského mladíka Michaela Browna místním policistou. Policie dav zhruba 350 lidí ve Fergusonu rozehnal slzným plynem. Zadrženi a později opět propuštěni byli i dva novináři - Wesley Lowery z Washington Post a Ryan J. Reilly z Huffington Post. Americký prezident Barack Obama prohlásil, že policie by měla být v tomto případě k veřejnosti otevřená, a vyzval k uklidnění situace.

Osmnáctiletý Michael Brown byl ve Fergusonu, který je převážně černošským předměstím St. Louis, zastřelen minulou sobotu po potyčce s nejmenovaným policistou. Policie je na další informace skoupá. Podle svědků prý Brown během incidentu zvedal ruce na znamení, že není ozbrojen.

V neděli se ve Fergusonu uskutečnilo pietní shromáždění na památku zastřeleného chlapce, akce ale rychle přerostla v nepokoje. Rozzuřený dav raboval obchody, ničil zaparkovaná auta a zapálil budovu v areálu čerpací stanice. Nepokoje od té doby pokračují. Prezident Obama už v úterý vyzval obyvatele Fergusonu, aby na Browna vzpomínali prostřednictvím reflexe a porozumění a utěšovali se navzájem „způsobem, který hojí, a nikoliv tím, který zraňuje“. Případ by podle něj neměl vyvolávat vášně.

Jméno střelce zůstane utajeno

Úřady dnes odmítly zveřejnit jméno policisty, který mladíka zastřelil. Hackerská skupina Anonymous pohrozila, že střelcovy osobní údaje zveřejní. Jeho jméno se už v úterý objevilo na Twitteru, avšak mluvčí prokuratury v St. Louis řekl, že toto jméno není správné. „Nedovolíme anonymním ani jiným občanským skupinám nutit nás k něčemu, co nechceme udělat,“ řekl mluvčí. 

Případem zastřelení Michaela Browna se zabývá úřad prokurátora Boba McCullocha. Demonstranti a černošské obyvatelstvo Fergusonu tvrdí, že policisté, jejichž většina jsou běloši, nemají zájem incident řádně vyšetřit. 

Obama ujistil, že hodlá dohlédnout na transparentní a otevřené vyšetření incidentu. O nejnovějším vývoji případu jej prý informuje ministr spravedlnosti Eric Holder, s nímž jej prezident hodlá konzultovat i v příštích dnech. Vedle ministerstva prý Obama požádal o vyšetření události i FBI.

Policejní sbor ve Fergusonu má 53 členů, z nich jen tři jsou černoši. Ve čtvrti, kde žije 21 000 lidí, přitom tvoří Afroameričané dvě třetiny obyvatel. Policie uvedla, že jméno střelce, který byl od soboty dočasně postaven mimo službu, nezveřejní z obav o jeho bezpečnost. Několik lidí už mu totiž vyhrožovalo smrtí. Podle nepotvrzených informací jde o muže s šestiletou praxí u bezpečnostních složek.

Protesty po smrti černošského mladíka neutichají (zdroj: ČT24)