OSN: Na Sindžáru nastal stav nouze. USA přesto jezídy neevakuují

Bagdád – Organizace spojených národů prohlásila situaci, v níž se ocitli jezídové na severoirácké hoře Sindžár, za stav nouze. Jde o nejvyšší stupeň humanitární krize. Přesto se Spojené státy rozhodly, že jezídy, kteří se na Sindžár uchýlili před postupujícími radikály z organizace Islámský stát, neevakuují. Pentagon krok odůvodňuje tím, že jezídů v pohoří je výrazně míň, než se očekávalo, a jsou podle Američanů dobře zásobeni vodou a potravinami, které jim Spojené státy shazují. Situaci na místě zhodnotil tým amerických vojáků a humanitárních pracovníků.

Situaci v Iráku považuje OSN za stav nouze. Netýká se pouze situace jezídů zahnaných do hor na severu země, protože podle odhadu organizace muselo kvůli bojům od června opustit své domovy na 1,5 milionu Iráčanů. „Nemáme pro ně přístřeší. Zatímco spolu mluvíme, rostou tisíce nových stanů,“ upozornil mluvčí irácké pobočky Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) Edward Colt. Vyhlášení stavu nouze „by mělo usnadnit získání dalších finančních prostředků i zboží určených k zajištění účinnější reakce na humanitární potřeby obyvatel zasažených nuceným vysídlením,“ prohlásil zástupce OSN v Bagdádu Nikolaj Mladenov.

USA evakuovat nebudou, zatím to není třeba

Přestože OSN vyhlásila v Iráku nejvyšší stupeň humanitární krize, Spojené státy se rozhodly ustoupit od evakuace jezídů ze Sindžáru. Americká vláda původně zvažovala letecký most nebo zřízení koridorů, jimiž by ohrožené lidi dostala do bezpečí.

V pohoří v noci na středu přistál americký tým včetně vojáků a pracovníků vládní Agentury pro mezinárodní rozvoj (USAID). Do hor v okolí Sindžáru, který před týdnem obsadili členové hnutí Islámský stát, uprchla především řada příslušníků sekty jezídů. Hovořilo se až o desítkách tisíc. „Tým usoudil, že na hoře Sindžár je mnohem méně jezídů, než jsme se původně obávali,“ uvedl však Pentagon v prohlášení. „Stav jezídů, kteří zůstávají, je lepší, než jsme se předtím domnívali, a nadále mají přístup k potravinám a vodě, které jsme shodili,“ dodal Pentagon, který ujistil, že USA budou nadále poskytovat humanitární pomoc.   

USA se spolu s Francií a Británií podílí na humanitární pomoci Iráčanům, kteří po tisících kvůli bojům prchají z domovů. Americká letadla shazuje hladovějícím běžencům v horách humanitární pomoc. Kromě toho Američané podnikají letecké akce proti radikálům a vojensky pomáhají Kurdům.  

Islámský stát považuje jezídy stejně jako křesťany za „bezvěrce“

Jezídové jsou členové starého, původem kurdského náboženského společenství. Ústřední součástí jejich náboženství je dualismus mezi bohem, který je jen stvořitelem světa, ne však jeho udržovatelem, a Malakem Táúsem (anděl páv), který je činný a výkonný. Křesťané a muslimové však identifikují Malaka Táúse jako Lucifera nebo Satana, což vyvolalo všeobecně rozšířenou domněnku, že jezídové jsou uctívači ďábla. 

Sektu jezídů tak Islámský stát považuje stejně jako křesťany za „bezvěrce“. Jezídové nejsou rádi středem pozornosti a žijí izolovaně v menších komunitách v severozápadním Iráku, severozápadní Sýrii a jihozápadním Turecku. Podle odhadů jich je půl milionu. Stejně jako u drúzů a alavitů není možné k jezídům konvertovat; člověk se musí v jezídské komunitě narodit.  

Arabista Petr Kubálek pro Horizont ČT24:

„Jezídové jsou náboženská menšina, zároveň uzavřená skupina v rámci kurdského národa, uzavírají sňatky výhradně mezi sebou. Kdykoliv se v regionu něco semlelo, byli první na ráně; stali se terčem náboženských fanatiků. Třeba tato situace není tak strašná, protože jezídské svaté místo Láliš, kde se nachází takový půvabný chrám, už v letech 1892 až 1904 bylo přeměněno v mešitu a už tehdy se odehrávala genocida jezídů.“

Při bojích v Iráku zahynulo přes deset lidí

Při bojích u iráckého města Fallúdža přišlo o život přes deset lidí, mezi nimi i čtyři děti. Tvrdé střety se odehrály dnes ráno, když se irácká armáda snažila zastavit postup islamistických ozbrojenců z hnutí Islámský stát. Ti ovládají Fallúdžu již od ledna.