Ebola je už i v Nigérii, Guinea vyhlásila výjimečný stav

Konakry – Guinea je další africký stát, kde kvůli ebole platí výjimečný stav. Soubor devíti opatření zahrnuje například zesílení kontroly a prevence, omezení pohybu nakažených osob i zákaz převozu těl obětí. Kvůli šíření eboly už platí výjimečný stav také v Libérii a části Sierry Leone. Jedenáct nakažených ebolou hlásí i Nigérie. Až do 20. července tu přitom nebyla choroba vůbec zaznamenána.

Ebola se do Nigérie, nejlidnatější africké země, dostala na konci července, kdy tam z Libérie přicestoval jeden z nakažených Patrick Sawyer. Zemřel zde o několik dnů později v nemocnici ve městě Lagos. Podle své manželky nedůvěřoval liberijskému zdravotnickému systému a doufal, že ho v Nigérii vyléčí, napsal server premiumtimesng.com. Na internetu ho nyní někteří Afričané, zvláště Nigerijci, nazývají „biologickým teroristou“.

Nigerijský prezident Goodluck Jonathan podle serveru premiumtimesng.com označil Sawyerův čin již dříve za šílený. „Sawyer zavlekl ebolu do Nigérie; jeho sestra na ebolu zemřela… Jeho země ho požádala, aby neopouštěl stát… ale ten šílený muž se rozhodl odjet a přicestoval sem,“ konstatoval podle uvedeného serveru Jonathan. Nemocí se v Nigérii nakazily osoby, které se Sawyerem byly v kontaktu, například zdravotní sestra, která ho během hospitalizace v nemocnici ošetřovala.

Výjimečný stav v Guineji

V Guineji má být omezen pohyb osob, lidé mají být podrobováni zdravotním kontrolám na pozemních komunikacích, v přístavech i na letištích. Zdravotnické úřady a bezpečnostní síly mají také kontrolovat všechny hraniční přechody do africké země.  

Mobilizovány byly zdravotní síly i bezpečnostní a obranné složky, které mají bojovat s nemocí. Všechny osoby s podezřením na nákazu budou hospitalizovány a nebudou propuštěny, dokud nebudou k dispozici výsledky laboratorních testů. Lidé, kteří přišli do styku s infikovanými, nesmí během období pozorování opustit místo svého bydliště.   

Úřady v Sieře Leone oznámily, že nemoci podlehl již druhý velmi významný lékař, který se podílel na boji s virem v zemi. Šestapadesátiletý Modupeh Cole zemřel ve středu ve středisku provozovaném organizací Lékaři bez hranic ve městě Kailahun. Nakazil se údajně, když v nemocnici v metropoli Freetown vyšetřoval jednoho z pacientů. Již na konci července zemřela v Sieře Leone na ebolu další z lékařských autorit, virolog Sheik Umar Khan. „Doktor Cole byl vysoce kvalifikovaný lékař a takových máme velmi málo. Dokážete si představit, co to udělá s mladšími zdravotníky. Je to, jako když v bitvě padne generál,“ citoval list The New York Times Amaru Jambaie z odboru prevence místního ministerstva zdravotnictví.

ZMapp dostanou nakažení zdravotníci

Do Libérie ve středu večer ze Spojených států dorazilo několik krabic experimentálního léku ZMapp. Vzhledem k poměrně malému množství léku nebude zatím použit plošně, přednostně ho dostanou nakažení zdravotníci.

Experimentální lék ZMapp dostali již dříve dva nakažení Američané Kent Brantly a Nancy Writebolová, kteří se podle všeho zotavují. Nedá se ale s jistotou říci, zda je to právě díky tomuto léku. Léčbu prostředkem ZMapp údajně podstoupil i španělský duchovní Miguel Pajares, který ale v úterý v Madridu zemřel.

Guinea vyhlásila kvůli ebole mimořádný stav (zdroj: ČT24)

Světová zdravotnická organizace (WHO) ve středu ohlásila 128 nových případů nákazy smrtelným virem ebola – za pouhé dva dny si také nemoc vyžádala 56 nových úmrtí. Celkový počet obětí tak od vypuknutí nemoci v březnu tohoto roku vzrostl na 1 069.  

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a krvácení. Není proti ní žádný schválený lék ani vakcína, takže úmrtnost na ni je vysoká. Epidemie je podle odborníků nejhorší od chvíle, kdy byla ebola před téměř 40 lety poprvé identifikována u člověka. V Africe se už nakazil také jeden Evropan. Španělský duchovní brzy po svém převozu do Madridu infekci podlehl.

Vydáno pod