Doněck připomíná město duchů, Strelkov je prý vážně zraněn

Doněck - Na východě Ukrajiny nadále pokračuje operace ukrajinské armády namířená proti proruským rebelům. Vážné zranění prý utrpěl samotný vůdce povstaleckých sil Igor Strelkov, tvrdí doněcké zdroje. Podle jiných jde ale o falešnou zprávu. Povstalci v posledních dnech utrpěli těžké ztráty a navíc jim docházejí zásoby. Armáda tak neustále utahuje kruh obklíčení kolem Doněcka. Jak v jedné z klíčových chvil konfliktu vypadají ulice milionového města, natáčel exkluzivně štáb ČT.

Za posledních 14 dnů boje na Ukrajině výrazně přitvrdily. Jen počet mrtvých se oproti průměrným 60 lidem denně zdvojnásobil. Ukrajinská armáda totiž vycítila šanci dobýt hlavní baštu povstalců i centrum celého regionu. S ostřelováním kdysi milionového města si tak nedělá hlavu, jak dokládají záběry ČT.

Pro nezávislé pozorovatele je těžké rozeznat, která z bojujících stran mění řadu domů v trosky. „Nedokážeme určit, odkud kdo střílí. Museli bychom být na místě v momentě střelby, což je kvůli bezpečnosti nemožné,“ tvrdí zástupce mise OBSE Alexandr Huk. Místní ale mají jasno – důkazů o nevybíravém postupu ukrajinské armády prý přibývá, i když její zástupci tvrdí opak. „Nestřílíme na města děly, nebombardujeme je letecky, snažíme se chránit jak infrastrukturu, tak civilní obyvatelstvo,“ řekl před několika dny mluvčí Ukrajinské národní rady pro bezpečnost a obranu Andrij Lysenko.

Obhájci ukrajinské armády tvrdí, že rebelové záměrně střílejí od civilních budov. Jde prý o účelový trik, aby odvetná střelba armády trefovala nevinné. Místní těmto verzím ale moc nevěří a na kamery ukazují zarezlou a nepřesnou armádní munici ze sovětských dob. Její velké střepiny se válejí na většině doněckých ulic. Město proto ovládá panika a každý, kdo ještě z města neodjel, se podle zpravodaje ČT při prvních náznacích palby ukrývá ve sklepích.

Lysenko dnes na tiskové konferenci v Kyjevě oznámil, že oddíly separatistů pociťují katastrofální nedostatek paliva a potravin. Vzbouřenci se podle něj v Doněcku úporně brání, opevňují svá postavení a ostřelují postupující armádní jednotky z tanků a raketometů.

Oblasti ovládané separatisty
Zdroj: ČT24

Ofenzíva ukrajinských jednotek se podle Lysenka odehrává v okrajových čtvrtích Doněcka. Smyčka kolem města se postupně utahuje, všechny komunikace, které povstalci využívali k zásobování a doplňování stavů, jsou pod kontrolou armády. Díky uzavření silnice mezi Luhanskem a Doněckem se vojenským jednotkám daří blokovat silné oddíly separatistů ve městech Šachtarsk, Snižne a Torez.

Tvrdě se podle Lysenka bojuje kolem mezinárodního letiště v Luhansku. Jen během dneška separatisté dvakrát ostřelovali letiště z raketometů Grad. V obklíčení jsou povstalci i ve městech Alčevsk a Stachanov, která leží západně od Luhanska.

Klíčový muž separatistů zraněn? Jeho kolegové se neshodnou

Zprávu o údajném zranění povstaleckého předáka Strelkova polní velitelé popírají, doněcká tisková agentura na ní ale dál trvá. „Je to lež,“ komentoval zprávu o Strelkovově zranění vůdce separatistického hnutí Jihovýchod Oleg Carjov. Informaci popřela tisková služba separatistů i mluvčí doněckého „ministerstva obrany“. Doněcký „vicepremiér“ Andrej Purgin ale pravdivost zprávy připouští. „Nemám přesnou informaci, ale nejspíš to bude pravda,“ řekl Purgin a dodal, že Strelkov se v poslední době pohyboval v oblastech intenzivních bojů.

Igor Strelkov
Zdroj: Dzhavakhadze Zurab/ČTK/ITAR-TASS

Čtyřiačtyřicetiletý ruský důstojník Igor Strelkov, podle nepotvrzených informací plukovník vojenské rozvědky GRU, měl původně svůj hlavní štáb ve východoukrajinském Slavjansku. Po jeho červencovém pádu se Strelkov přesunul do Doněcka, kde řídil obranné operace povstalců proti postupujícím jednotkám ukrajinské armády.

Strelkov má za sebou bohatou vojenskou kariéru, účastnil se údajně obou válek v Čečensku, zapojil se do bojů v Podněstří na straně proruských separatistů a v 90. letech působil v ruském oddílu dobrovolníků během války v Bosně. Několik let se živil jako novinář, vzděláním je údajně historik. Jeho blízký druh a spolubojovník Alexandr Borodaj donedávna působil ve funkci předsedy doněcké povstalecké vlády.