Při leteckém neštěstí zahynul brazilský prezidentský kandidát

Sao Paulo - Při pádu soukromého letadla na domy v brazilském přístavu Santos zahynul 49letý kandidát na prezidenta Eduardo Campos a šest dalších lidí. Šéf brazilských socialistů se měl o úřad hlavy státu ucházet v říjnu. Jeho předchůdce ve funkci předsedy Brazilské socialistické strany (PSB) Miguel Arraes de Alencar zemřel shodou okolností přesně před devíti lety - také 13. srpna.

Malé letadlo typu Cessna 560XL letělo z Ria de Janeira do města Guarujá. Podle dostupných zpráv se dostalo do turbulencí a před přistáním ztratilo kontakt s řídícím centrem. Následně se zřítilo v přístavu Santos asi 60 kilometrů jižně od Sao Paula. V době nehody bylo v oblasti špatné počasí. Na místě vypukl požár; mezi oběťmi jsou oba piloti, dva politikovi poradci, fotograf a kameraman.

Místo pádu letadla Eduarda Campose
Zdroj: ČTK/EFE/Douglas Aby Saber

Podle průzkumů měl bývalý guvernér státu Pernambuco podporu asi deset procent voličů, což ho mezi kandidáty řadilo na třetí příčku. Sám sebe prezentoval jako levicového politika podporujícího podnikatele a byl bývalým spojencem nynější prezidentky Dilmy Rousseffové, která se bude ve volbách ucházet o druhý mandát. Podporuje ji 36 procent voličů.

Rousseffová kvůli úmrtí svého protikandidáta pozastavila na tři dny svou prezidentskou kampaň a vyhlásila státní smutek. „Celá Brazílie truchlí. Ztratili jsme velkou osobnost Brazílie,“ řekla. Také její viceprezident Michel Temer nehodu označil za tragédii. Na smrt významného politika negativně zareagoval vzápětí i brazilský finanční trh.

Vydáno pod