Evropské státy podpoří boj s islamisty dodávkou zbraní, pošle je i ČR

Paříž/Bagdád – Řada evropských států včetně České republiky se rozhodla podpořit boj s islamisty v Iráku dodávkou zbraní a dalšího materiálu. Francie hodlá poslat zbraně v nejbližších hodinách, Česko už dodávku připravuje. Podle britského tisku roste tlak na poskytnutí vojenské pomoci také v Británii. Proti islamistům bojují i iráčtí Kurdové. V otázce poskytnutí zbraní Kurdům ale v EU nepanuje jednota.

Islámský stát (IS) disponuje plně funkční armádou, v níž slouží i profesionální vojáci vycvičení iráckým diktátorem Saddámem Husajnem. Při svém tažení Irákem a Sýrií jim padly do rukou i ty nejmodernější zbraně. Kromě tanků disponují ruskými raketomety, stejně jako americkými protiletadlovými systémy. Ukořistili i helikoptéry, které ale zřejmě ovládat neumí. 

Prezident autonomního Kurdistánu Masúd Barzání proto v neděli požádal mezinárodní společenství o dodávku zbraní. Francouzský prezident Francois Hollande se po dohodě s Bagdádem rozhodl, že zbraně pošle v příštích hodinách. V otázce poskytnutí zbraní Kurdům ale v EU nepanuje jednota. Švédsko je například zásadně proti. Německo chce poslat automobily, přístroje pro noční vidění a detektory výbušnin, adresátem ale má být irácká vláda, která pak vybavení Kurdům předá.

USA nejprve dodávaly zbraně také přes Bagdád, nyní už je ale posílají přímo Kurdům. Bombardují také pozice islamistů. Spolu s Francií a Británií se podílí i na humanitární pomoci Iráčanům, kteří po tisících kvůli bojům prchají z domovů.

Konvoj jezídů chráněný kurdskými jednotkami
Zdroj: ČT24/ČTK/ABACA

Tlak na poskytnutí vojenské pomoci roste i v Británii. Bývalý ministr obrany Liam Fox v článku, který otiskl list Daily Mail, kritizoval „katastrofickou samolibost“ světa: „Domnívat se, že to není náš problém, je přinejlepším toužebné přání, přinejhorším katastrofální samolibost. Americká vláda dospěla k rozhodnutí použít své letectvo proti základnám IS, i když opožděně. I my bychom měli učinit totéž, pokud o to budeme požádáni. Posílat humanitární potřeby je správné, avšak naše pomoc je povrchní, jestliže necháme bezbranné lidi bez ochrany před terorem.“ Premiér David Cameron ale uvedl, že Británie vojensky v Iráku intervenovat nebude, i když k tomu vyzvalo několik armádních důstojníků. Londýn ale uvažuje o vyzbrojování iráckých Kurdů.

Čeští zbrojaři mají o podpoře Iráku jasno, čekají už jen na udělení licencí

O dovozu českých zbraní kurdským jednotkám uvažuje podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) i Česká republika. „Kurdská strana není dostatečně vyzbrojená k tomu, aby takové armádě čelila,“ poznamenal ministr v Událostech, komentářích. Ministerstvo obrany by mohlo do Iráku poslat například nepotřebné zbraně ze svých skladů. Eventuální dodávku by měla posvětit vláda, ta se ale kvůli prázdninám sejde až za dva týdny. Podle některých diplomatů je to příliš dlouhá doba, v úvahu proti připadá prodej zbraní, který ale závisí na udělení licencí.

Čeští zbrojaři jsou připraveni zbraně do země dodat, čekají ale právě na licence. Činitel blízký Asociaci obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Lidovým novinám řekl, že by rádi získali povolení k dodávkám od ručních zbraní až po kolovou techniku a těžké zbraně. Konkrétní firmy zdroj jmenovat nechtěl, mohlo by ale podle něj jít například o zásilky ruské a sovětské techniky repasované v Česku. „Jsou to zbraně, o které má irácká strana delší dobu zájem a samozřejmě je připravená za ně zaplatit,“ dodal.   

Zaorálek: Zvažujeme i jiné formy pomoci včetně dodávky zbraní (zdroj: ČT24)