Vesnice duchů jsou řešením pro uprchlíky, tvrdí Aznavour

Paříž – Francouzský zpěvák Charles Aznavour navrhl, aby Francie své vylidněné vesnice dala k dispozici lidem prchajícím před konflikty na Blízkém východě. Podmínkou přesídlení by měla být obnova vesnic a jejich oživení, napsal Aznavour v článku pro francouzský list Le Figaro. Legendární francouzský šansoniér, který je arménského původu, nyní působí ve Švýcarsku jako zástupce Jerevanu a je také stálým zástupcem Arménie při OSN a od roku 1995 při UNESCO.

„V současné válce mezi vyznavači různého náboženství, která zachvacuje Irák a Sýrii, křesťané, Kurdové, jezídové, muslimové i Arméni, stejně jako ostatní, musejí tyto země opustit co nejrychleji,“ napsal Aznavour. Zmiňuje se o opuštěných francouzských „vesnicích duchů“, do nichž by se mohli tito lidé nastěhovat s podmínkou, „že je obnoví, že začnou znovu obdělávat tamní nepochybně stále úrodné pozemky a že tato místa oživí“. Podle jeho názoru by stačilo, aby Francie pro tento účel „uvolnila rozumně umírněné sumy“. Peníze by měly sloužit „k nákupu materiálu, který by uprchlíci potřebovali, aby mohli začít pracovat“.

„Nechci nikoho poučovat, nemyslím si, že mám ve všem pravdu, navrhuji jenom to nejjednodušší. Při svých nedávných cestách po Francii jsem objevil krásné a zcela opuštěné vesnice. Jsou v nich školy, poštovní úřady, ale nikdo do nich léta nevkročil. Zpívám o tom v jedné písni, která bude na mé příští desce: Dokonce i Bůh odešel z kostela, jehož zvony už nevyzvánějí,“ píše v článku slavný Francouz, jemuž bylo letos devadesát let.

Svůj návrh končí ujištěním, že je připraven osobně podpořit akci na záchranu uprchlíků, která by měla být naprosto apolitická. „V Sýrii jsem zpíval a mohu se tam vrátit tentokrát jenom proto, abych tam hovořil. Abych pomohl dialogu s těmi komunitami. Měli bychom to udělat, protože to je skutečná humanitární pomoc,“ píše Aznavour.

Článek Charlese Aznavoura pro Le Figaro
Zdroj: ČT24