Až tisíc vakcín proti ebole dorazilo do západní Afriky

Ottawa - Kanada věnuje Světové zdravotnické organizaci (WHO) zhruba tisícovku dávek experimentální očkovací látky proti ebole. Epidemii už v západní Africe podlehlo přes tisíc lidí - první Evropan zemřel včera v Madridu. Poskytnout lék proti viru se organizace rozhodla poté, co uznala použití experimentálních léků jako etické. Německo vyzvalo své občany, aby opustili kvůli riziku nákazy Libérii, Sierru Leone a Guineu. Na epidemii eboly už od února zemřelo přes tisíc lidí.

Odborníci nicméně varují, že zásoby vakcíny i experimentálního léku ZMapp jsou omezené a bude trvat měsíce, než se podaří vyrobit více dávek. Společnost Mapp Biopharmaceutical v této souvislosti v úterý oznámila, že již nedisponuje žádnou zásobou léku ZMapp. Zda tuto látku mají i další firmy, které se na vývoji podílejí, nebylo zveřejněno.

Připravit protilátku proti ebole totiž trvá podle Romana Prymuly, předsedy České vakcinologické společnosti, i několik měsíců. „Získat dostatečný objem takové látky je velice komplikované,“ konstatoval. Látka podle něj byla vyzkoušena pouze na zvířecím modelu a chybí jí klinické zkoušky. „My dnes nevíme, jestli je látka u lidí účinná a jestli je dostatečně bezpečná,“ poznamenal.

WHO dnes ohlásila 128 nových případů nákazy smrtelným virem ebola a 56 nových úmrtí v západní Africe, a to za pouhé dva dny mezi 10 a 11. srpnem. Celkový počet obětí tak od vypuknutí nemoci letos v březnu vzrostl na 1 069. Celkový počet infikovaných v nejvíce postižených zemích Libérii, Guineji a Sieře Leone čítá již 1 975 osob. Nejvíce z těchto nových případů podle WHO připadá na Libérii, konkrétně 71 nově infikovaných a 32 mrtvých. V Sieře Leone pak mezi 10. a 11. srpnem stoupl počet nakažených lidí o 53 a počet obětí o 19.

Vakcíny poslouží zejména pracovníkům ve zdravotnictví

Jak uvedl doktor Gregory Taylor z kanadského vládního úřadu pro veřejné zdraví, vakcíny by měly být v západoafrických zemích využity zejména pro pracovníky ve zdravotnictví, kteří jsou vystaveni největšímu riziku přenosu nákazy. Určitý počet dávek si ale Kanaďané nechají kvůli výzkumu a rovněž pro případ, že by je potřebovali sami.

Libérie varuje před epidemií eboly
Zdroj: ČTK/AP/Abbas Dulleh

Experimentální lék ZMapp dosud dostali dva nakažení Američané Kent Brantly a Nancy Writebolová, kteří se podle všeho zotavují. Zda je to díky léku, není prozatím možné říci. Léčbu prostředkem ZMapp údajně podstoupil i španělský duchovní Miguel Pajares (více čtěte zde), který ale v úterý v Madridu zemřel. Podle posledních údajů WHO zemřelo v důsledku nákazy ebolou již přes 1 000 lidí, nejvíce v Libérii, Guineji a Sieře Leone.

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a krvácení. Není proti ní žádný schválený lék ani vakcína, takže úmrtnost na ni je vysoká. Vůbec poprvé se virus objevil v 70. letech v dnešním Kongu. Minulá vážná epidemie v roce 2000 postihla Ugandu, kde se nakazilo 425 lidí. Polovina z nich zemřela.

Valenta: V okamžiku podezření na ebolu by byl aktivován epidemiologický tým (zdroj: ČT24)