V St. Louis pokračovaly nepokoje po smrti černošského mladíka

Washington - Americký prezident Barack Obama vyzval k uklidnění situace v St. Louis, kde již dva dny pokračují nepokoje vyvolané sobotním incidentem, při němž policie zastřelila neozbrojeného černošského mladíka. Na předměstí Ferguson policisté v pondělní večer zasahovali slzným plynem proti davu demonstrantů, několik lidí bylo zatčeno, zprávy o zraněných se nepotvrdily.

Prezident Obama, který je v současnosti na dovolené, lidem do St.Louis vzkázal, aby na osmnáctiletého Michaela Browna vzpomínali prostřednictvím „reflexe a porozumění“ a utěšovali se navzájem „způsobem, který hojí, a ne tím, který zraňuje“. Případ by podle něj neměl vyvolávat vášně.

V neděli se na předměstí Ferguson uskutečnilo pietní shromáždění na památku zastřeleného chlapce, akce ale rychle přerostla v nepokoje. Rozzuřený dav raboval obchody, ničil zaparkovaná auta a zapálil budovu v areálu čerpací stanice. Pondělní srážky s policií sice byly menšího rozsahu, z davu se ale ozývala střelba. Skupina černošských mladíků se shromáždila u jedné z budov vypálených o víkendu, několik stovek lidí na policisty zaútočilo. Zprávy o zranění osob se nepotvrdily.

Policie uvedla, že jméno střelce, který byl od soboty dočasně postaven mimo službu, nezveřejní z obav o jeho bezpečnost. Několik lidí už mu totiž vyhrožovalo smrtí. Podle nepotvrzených informací jde o muže s šestiletou praxí u bezpečnostních složek.

Policejní vyšetřovatelé údajně zjistili, že zastřelený mladík během incidentu zvedal ruce na znamení, že není ozbrojen. Jeho příbuzní si jako advokáta najali Benjamina Crumpa, který zastupoval rodinu černošského chlapce Trayvona Martina, jenž byl při podobném incidentu zastřelen předloni.

Na vyšetřování události v St. Louis se kromě místních policistů podílí i speciální tým FBI. Policejní sbor ve Fergusonu má 53 členů, z nich jen tři jsou černoši. Ve čtvrti, kde žije 21 tisíc lidí, přitom tvoří Afroameričané dvě třetiny obyvatel.