Třídenní příměří v Gaze se dodržuje, Turci pošlou flotilu s pomocí

Jeruzalém/Gaza/Káhira - Nové třídenní příměří mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamas, které začalo platit o půlnoci, obě strany dodržují. Izraelská delegace v reakci na klid zbraní znovu odcestovala do Egypta, kde probíhají nepřímá vyjednávání mezi znepřátelenými stranami. Ulice měst v Pásmu Gazy od rána zaplnily davy lidí. Turecká humanitární organizace IHH dnes oznámila, že do Gazy opět vyšle flotilu s pomocí a pokusí se prolomit izraelskou blokádu.

Začátku příměří předcházela intenzivní raketová palba z Pásma Gazy na území židovského státu. Jak uvedla v neděli večer izraelská armáda, palestinské hnutí Hamas vypálilo od 8. července na Izrael 3 488 raket.

Palestinci využili klidu zbraní a vyrazili zejména na nákupy, ale i vyzvednout si peníze. Před bankomaty se údajně tvořily dlouhé fronty.

Třídenní příměří platilo v Pásmu Gazy i od minulého úterý. Vypršelo v pátek ráno a Palestinci ho odmítli prodloužit s tím, že Izrael nechce přijmout jejich požadavky, jako je příslib ukončení blokády Gazy, propuštění vězňů a otevření hraničních přechodů. Hlavním izraelským požadavkem je odzbrojení Hamasu a demilitarizace Pásma Gazy.

Mluvčí izraelského premiéra Mark Regev:

„Izrael opakovaně demonstroval to, že chceme ukončit nynější násilí. Přijali a dodržovali jsme devět různých příměří - příměří, které Hamas odmítl, nebo porušil. Pokud se tak stane znovu, jsme připraveni reagovat.“

Nejnovější konflikt, který začal 8. července, si vyžádal přes 1 900 mrtvých Palestinců. Izrael má skoro 70 obětí, většinu z nich tvoří vojáci. Situace je čím dál tím napjatější i na Západním břehu Jordánu. Izraelští vojáci tam dnes zabili údajného palestinského útočníka, po kterém již delší dobu pátrali kvůli tomu, že měl mít na svědomí útoky na Izraelce. Třiadvacetiletý muž údajně na příslušníky bezpečnostních složek začal střílet ze svého domu nedaleko Nábulusu a při přestřelce byl usmrcen. Šest dalších lidí utrpělo zranění.

Konflikt mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamas se vyostřil po únosu a vraždě tří izraelských mladíků na Západním břehu Jordánu v polovině června a následném zabití palestinského chlapce v Jeruzalémě. Izraelci obvinili z únosu chlapců radikály z hnutí Hamas a začali Palestince ve velkém zatýkat. Hamas a další radikální skupiny zareagovaly odpalování raket z Gazy.

Turecká humanitární organizace IHH vyšle lodě do Gazy

Turecká humanitární organizace IHH dnes oznámila, že do palestinského Pásma Gazy opět vyšle flotilu s pomocí pro Palestince, a pokusí se tak prolomit izraelskou námořní blokádu. Podobnou flotilu vyslala organizace do oblasti již před čtyřmi lety a při následném izraelském útoku zemřelo devět lidí.

IHH v prohlášení uvedla, že „koalice“ propalestinských aktivistů ze 12 zemí se setkala o víkendu v Istanbulu a rozhodla se vyslat konvoj „s ohledem na poslední izraelskou agresi v Gaze“. „Vzhledem k tomu, že většina vlád je spoluviníky, odpovědnost padá na občanskou společnost, aby se pokusila prolomit izraelskou blokádu Gazy,“ zaznělo rovněž v prohlášení. Mluvčí IHH informace dále neupřesnila, uvedla ale, že organizace uspořádá v úterý tiskovou konferenci.