Thajská armáda vyzvala ke zrušení výjimečného stavu,

Bangkok - Velitel thajské armády Anupong Paodžinda dnes vyzval prozatímní vládu, aby zrušila výjimečný stav v Bangkoku, který 2. září po násilných protestech opozice vyhlásil premiér Samak Suntcharavedž. Toho v úterý zbavil funkce ústavní soud kvůli střetu zájmů, jeho Strana lidové moci (PPP) ho ale dnes i přes pochyby ve svém středu a odpor menších koaličních partnerů do úřadu znovu navrhla. Později se nicméně objevily hlasy z vedení PPP, že by měl být vedle Suntcharavedže jmenován i jiný kandidát a že rozhodovat se bude později. Volba nového předsedy vlády se v parlamentu má uskutečnit v pátek.

„Navrhl jsem prozatímnímu premiérovi, aby zrušil výjimečný stav, protože si myslím, že je pro to vhodná doba,“ řekl novinářům Paodžinda. „Pokud výjimečný stav zůstane v platnosti, může to společnost vážně poškodit,“ dodal.

Opozice, která zahájila kampaň za svržení Suntcharavedžovy vlády letos v květnu, v protestu nadále pokračuje. Tisíce jejích stoupenců stále okupují komplex úřadu předsedy vlády. Situace v Bangkoku je ale mnohem klidnější než na přelomu srpna a září. Pokračující krize nicméně poškozuje důvěru investorů a thajská ekonomika, burza i měna klesá.

Parlamentní strany nyní jednají o novém kandidátovi na ministerského předsedu. Nejsilnější PPP ale už navrhla, aby se funkce znovu ujal Suntcharavedž. „Strana se dnes rozhodla, že chce Samaka znovu ve funkci premiéra,“ řekl mluvčí PPP. Suntcharavedž nabídku přijal.

Politické strany zastoupené v parlamentu jednají o tom, koho v pátek zvolí novým předsedou vlády. Favoritem je Somčaj Vongsavat, ale pokud by byl zvolen, rozdmýchá to zřejmě novou vlnu protestů opozice. Vongsavat je švagrem bývalého thajského premiéra Tchaksina Šinavatry, který byl svržen při vojenském převratu v roce 2006.

Převrat byl tehdy vyvrcholením protestů opozice, které vedlo Lidové spojenectví pro demokracii (PAD), jež organizuje i letošní protivládní kampaň. PAD vinilo Suntcharavedže, že je jenom loutkou, za jejíž provázky tahá Šinavatra, který se před případným stíháním kvůli obvinění z rozsáhlé korupce uchýlil do exilu do Británie.