V Německu rostou dílny, kde si lidé navzájem opravují rozbité věci

Berlín – Navzájem si pomoci, ušetřit peníze i přírodu. To je motto takzvaných Repair Café. Lidé se v nich scházejí, aby společně vlastníma rukama opravili věci, které by jinak vyhodili. Nápad, který se velmi rychle šíří západním světem, třeba v sousedním Německu.

Podle vedoucí projektu jedné z berlínských dílen, Elisy Garotte Gaschové, často stačí málo a staré věci, jako například rádio nebo budík, znovu slouží. „Snažíme se je společně opravovat, místo toho, aby se rovnou vyhodily a zase se tak o něco navýšily hory odpadu,“ zdůrazňuje Gaschová.

První dílnu rozjela s přáteli v lednu 2013, v současnosti už mají pod sebou deset poboček.

Projekt živí jen drobné dárky, přesto prosperuje. Mezi klientelu patří studenti i důchodci. Někdo přichází proto, aby ušetřil, někdo zase z ekologického přesvědčení – a jiný pro změnu, aby poznal nové přátele.

Repair Café v Berlíně se těší velké oblibě (zdroj: ČT24)


Nový trend? Podělit se s ostatními o své věci i dovednosti

V Německu se těmto specifickým dílnám daří obzvlášť dobře – stejně jako dalším projektům, založeným na tom, sdílet s ostatními věci anebo dovednosti. O auto, nářadí, jídlo, nebo třeba o stavební plány už se někdy podělil každý druhý Němec.

Myšlenku malých svépomocných dílen přivedly k životu obrovské poryvy světové ekonomiky. První Repair Café se objevilo v Nizozemsku krátce po začátku světové finanční krize. S nápadem přišla obyvatelka Amsterdamu Martine Postmaová.

Díky jeho úspěšné realizaci následně založila The Repair Café Foundation, nizozemskou neziskovou organizaci, která zaštiťuje celosvětovou síť Repair Café a radí zájemcům, jak si takovou dílnu otevřít v místě svého bydliště.

The Repair Café Foundation zahrnuje pobočky ve 14 zemích světa, např. v USA, Brazílii, Rakousku, Belgii či již zmiňovaném Německu. Na webu sdružení je možné získat podrobné informace o tom, jak si založit vlastní Repair Café.