Rebelové na Ukrajině vytahují bílou vlajku

Kyjev – Proruští separatisté v oblasti Doněcku nabízejí příměří, které by předešlo humanitární katastrofě. Ukrajinská vláda na výzvu zatím nereagovala, jednotky Kyjeva celý den pokračovaly v ofenzivě u Luhansku a Doněcku, kde bylo slyšet dělostřeleckou palbu. USA a Británie varovaly Moskvu, aby se nepokoušela vyslat své vojáky na Ukrajinu v rámci údajné humanitární mise. Při střetech zahynulo za posledních 24 hodin 13 ukrajinských vojáků, uvedl armádní mluvčí Andrij Lysenko. V Doněcku zahynul podle starosty jeden civilista a 18 lidí bylo zraněno. Vedení separatistů sdělilo, že ukrajinské oddíly dobyly strategicky položené město Krasnyj Luč, čímž de facto úplně obklíčily Doněck.

K příměří vyzval „premiér“ samozvané Doněcké republiky Aleksandr Zacharčenko s návrhem  oboustranného klidu zbraní kvůli hrozící humanitární katastrofě. Ukrajinské jednotky během dnešní ofenzivy zcela oblehly město, Kyjev opět obvinil Moskvu z provokace, protože u společné hranice prý operuje velká kolona ruských armádních vozidel. Měla prý namířeno na Ukrajinu a maskovala se jako „humanitární konvoj“. „Chtějí vyvolat ostrý konflikt,“ prohlásil zástupce prezidentské kanceláře Valerij Čalyj, podle nějž kvůli údajným ruským manévrům prezident Petro Porošenko svolal poradu vojenského velení.

Britský premiér David Cameron se v telefonátu s americkým prezidentem Barackem Obamou shodl, že jakýkoli průnik ruských sil na ukrajinské území pod zástěrkou humanitární akce by považovali za „neospravedlnitelný a nelegální“. Americký prezident o situaci na Ukrajině telefonicky hovořil i s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Podle Bílého domu varovali Rusko, že by čelilo dalším důsledkům, pokud by zasáhlo bez souhlasu Kyjeva.

Ukrajinská armáda utahuje smyčku

Ukrajinské jednotky dnes pokračují v ofenzívě proti proruským separatistům kolem Luhansku a Doněcku. Vedení separatistů uvedlo, že ukrajinské oddíly dobyly strategicky položené město Krasnyj Luč a prakticky beze zbytku tak obklíčily Doněck. „Ukrajinská armáda má dost sil na obsazení Doněcku, na druhou stranu to nemůže udělat bez použití zbraní těžšího kalibru,“ uvedl redaktor České televize Tomáš Vlach. Situace je podle něj velmi citlivá, protože při použití těžších zbraní by byli ohroženi civilisté. Humanitární situace je v oblasti přitom velmi špatná, ukrajinská armáda sice v posledních dnech získala řadu menších měst, bylo to ale za cenu civilních obětí, v oblasti jsou navíc mnohé vesnice srovnané se zemí a dobrá není ani situace uprchlíků.

Ukrajina chce ovládnout hraniční přechody s Ruskem (zdroj: ČT24)

Boje v okolí Luhansku a Doněcku neutichají. Igor Girkin zvaný Strelkov, který v hierarchii povstalců zastává post odpovídající ministru obrany, oznámil, že „nepřítel“ ovládl 90tisícové město Krasnyj Luč. Město leží na jedné ze dvou hlavních silnic spojujících Doněck s Luhanskem a jeho dobytí by znamenalo, že ukrajinské jednotky kompletně obklíčily Doněck. Při střetech zemřelo za posledních 24 hodin 13 ukrajinských vojáků, uvedl armádní mluvčí Andrij Lysenko. V Doněcku zahynul podle BBC jeden civilista.

U ukrajinských hranic se pohybuje ruský konvoj

Čalyj v pátek v rozhovoru pro ukrajinskou televizi obvinil Rusko, že se snaží situaci vyostřit vysláním údajného humanitárního konvoje na ukrajinské území. Moskva humanitární pomoc nabídla, ale tento krok vzápětí kritizoval nejen Kyjev, ale i Spojené státy nebo Británie. Podle americké velvyslankyně při OSN Samanthy Powerové nemá ruská nabídka opodstatnění a vjezd humanitárního konvoje na Ukrajinu by navíc mohl být vnímán jako invaze.

Ještě ostřeji to formuloval britský ministr zahraničí Philip Hammond. „Jsem hluboce znepokojen zprávami o zvýšeném počtu těžkých zbraní převážených z Ruska na ukrajinské území a zprávami o tom, že ruské ozbrojené síly nacvičují “humanitární intervenci," citoval Hammonda server BBC.

Ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin prý kvůli postupujícímu konvoji telefonicky mluvil se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem, který ho ujistil, že vozidla dál pokračovat nebudou, uvedla agentura Reuters. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí ale posléze popřela, že by se jakýkoli „konvoj“ poblíž hranic vůbec pohyboval. „Kyjev je čím dál vynalézavější ve vymýšlení pohádek,“ sdělila Marija Zacharovová. Také mluvčí prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov uvedl, že nemá tušení, o čem Ukrajinci mluví.

Boje v Luhansku a Doněcku neutichají. V Doněcku bylo podle tamního starosty při dnešním útoku granáty poškozeno několik obytných budov. Podle serveru BBC, který se odvolává na místní úřady, při palbě zahynul jeden civilista. V Luhansku jsou dál statisíce lidí bez dodávek vody a elektřiny. „Situace je nadále kritická,“ uvedl dnes mluvčí města.