WHO vyhlásila kvůli ebole mezinárodní stav nouze

Ženeva - Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila kvůli epidemii eboly v západní Africe mezinárodní stav nouze. Epidemie prý vyžaduje mimořádná opatření, protože možné následky by byly „zvláště závažné“. Organizace podle DPA nyní může na celém světě vydávat závazná pravidla zacílená na zamezení dalšího šíření nákazy. Jedná se kupříkladu o vyhlašování karantény, uzavírání hranic nebo omezení mezinárodního cestovního ruchu. Na ebolu už letos zemřelo více než 960 lidí. Evropský komisař pro zdravotnictví Tonio Borg ale uvedl, že riziko rozšíření eboly do Evropské unie je „extrémně nízké“.

Podle WHO si epidemie zasluhuje vyhlášení krizové situace. Za podobné mimořádné události WHO označila například pandemii prasečí chřipky v roce 2009 a šíření obrny letos v květnu. „Nynější epidemie eboly začala v prosinci roku 2013 v Guineji. Teď se vir rozšířil do Libérie, Nigérie i Sierra Leone. Zemřelo přes 900 lidí. Tohle je vůbec největší epidemie, kterou jsme kdy zaznamenali,“ konstatovala Margaret Chanová, generální ředitelka WHO.

Ebola možná už i v Ugandě

Do izolace dnes byl podle agentury AFP preventivně umístěn Súdánec na letišti v ugandském Entebbe. Humanitární pracovník vykazoval příznaky krvácivé horečky a nyní se čeká na výsledky testů. V Ugandě byl poslední případ eboly zaznamenán v roce 2012.

Tento týden WHO svolala expertní komisi, která vyhodnocuje závažnost epidemií. Její členové dnes podle agentury DPA jednomyslně schválili vyhlášení nouzového stavu. „Všechna opatření jsou zaměřena na zabránění dalšímu mezinárodnímu šíření (eboly),“ prohlásila Chanová. 

Zákaz cestování zatím neplatí

Komise zatím nevyhlásila zákazy cestování, ale lidé na cestách mají být informováni o situaci a o opatřeních na ochranu před nákazou. Samotní pacienti infikovaní ebolou pak mohou cestovat jen ve výjimečných případech, kdy není možná dostatečná léčba v místě jejich pobytu. Stav nouze má být vyhlášen na národní úrovni v zasažených zemích, pokud se tak už nestalo. 
  
Šéf zdravotní bezpečnosti při WHO Keidži Fukuda zdůraznil, že prostřednictvím správných kroků a opatření je možné ebolu zastavit. „Není to záhadná nemoc. Je to nakažlivá nemoc, kterou lze zadržet,“ řekl Fukuda novinářům. „Není to vir, jenž by se šířil vzduchem,“ vysvětlil expert.

Už liberijská prezidentka Ellen Johnsonová-Sirleafová včera vyhlásila v zemi mimořádný stav. Podle prezidentky rozsah epidemie představuje hrozbu pro bezpečnost státu. V Libérii už nemoc zabila nejméně 282 lidí. Podle pozorovatelů se krize v zemi prohlubuje, protože mnoho lidí nechává své nemocné příbuzné doma, místo aby je odvedli do izolovaných center. 

V zemi proto bude tři měsíce platit stav nouze. Postižené čtvrti úřady uzavřely. „Lidé, kteří žijí na téhle straně, jsou závislí na příbuzných, již jim přinesou jídlo. Spousta lidí se ale ani nedostane ke svým dětem,“ poznamenal jeden z místních obyvatel Mohamed Džabateh.

Zázračná vakcína, nebo jen náhoda? 

Proti ebole zatím neexistuje řádně otestovaná vakcína. Vir zabije zhruba každého druhého nakaženého. Nakaženým ale svitla naděje. Při léčení dvou amerických zdravotníků, kteří se oba nedávno nakazili ebolou v Libérii, využili lékaři experimentální sérum známé jako ZMapp, které však bylo zatím testováno pouze na primátech. Právě to jim nejspíš zachránilo život, přestože nelze s určitostí dokázat, zda za zlepšením jejich stavu stojí právě experimentální lék. Oba nakažení věděli o rizicích spojených s podáním pouze minimálně otestovaného séra.

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a krvácení. Světová zdravotnická organizace zahrnuje virus do čtvrté (tedy nejvyšší) rizikové skupiny patogenů. Infekce z této skupiny představují pro člověka extrémní nebezpečí a jsou lehce přenosné. Pro většinu zástupců této skupiny také platí, že zatím není k dispozici efektivní léčba nebo bezpečná prevence. Mezi tyto patogeny patří kromě eboly také:

filovirus Marburg (podobné projevy i úmrtnost jako v případě eboly)

horečka Lassa (taktéž patří mezi krvácivé horečky. Je zákeřná tím, že ve většině případů má velmi nenápadný průběh)

• nebo vir Herpes B (napadá zejména nervovou soustavu)