Případ britských muslimů s tekutými výbušninami půjde asi znovu před soud

Londýn - Britská prokuratura bude usilovat o nový proces se sedmi britskými muslimy, kteří byli souzeni za přípravu atentátů v dopravních letadlech za pomoci tekutých výbušnin před dvěma lety. Toto oznámení následuje poté, co britský soud v pondělí uznal vinnými jen tři obžalované, navíc v méně závažných bodech žaloby. V dalších bodech se porota shodnout nedokázala.

Policie zatkla v srpnu 2006 celkem osm lidí. Úřady pak na mezinárodních letištích v Evropě zpřísnily bezpečnostní opatření. Případ vedl k omezení tekutin a gelů, které si cestující mohli brát na palubu, ale letecké společnosti nyní tlačí na uvolnění restrikcí.

Podle šéfa prokuratury Kena Macdonalda se rozhodnutí o novém procesu týká i bodu obžaloby, podle něhož všichni obžalovaní byli členy spiknutí, jehož cílem měl být atentát na letadla za pomoci improvizovaných náloží. Právě na tomto bodě se porota u soudu ve Woolwichi u Londýna nebyla s to shodnout. Proces přitom trval skoro pět měsíců a porota rokovala 56 hodin. Tři obžalované uznala vinnými jen ze spiknutí s cílem vraždy: Assada Sarwara, Tanvira Hussaina a Abdullu Ahmeda Aliho, který je považován za šéfe celé sítě.

Podle obžaloby však připravovali útoky za pomoci tekutých výbušnin - směsi komponentů limonády a peroxidu vodíku - na palubě nejméně sedmi letadel na linkách mezi londýnským letištěm Heathrow a destinacemi v Severní Americe. Když byli v srpnu 2006 zatčeni, byli podle obžaloby blízko provedení útoků a měli připraveny videozáznamy, na nichž se prohlašovali za mučedníky. Nahrávky měly být zveřejněny po provedení atentátů.

Nicméně podle poroty obžaloba nepřinesla jasné důkazy o tom, že by spiklenci připravili funkční výbušniny, že by si koupili letenky nebo že by útok hrozil bezprostředně.

Sarwar, Hussain a Ali, stejně jako pět dalších obžalovaných, pocházejí z jižní Asie. Jednoho z nich - Mohammeda Gulzara - soud osvobodil ve všech bodech obžaloby a nemůže tedy již být znovu obžalován. Znovu souzeni zřejmě budou i Ibrahim Savant, Arafat Waheed Khan, Waheed Zaman a Umar Islam. Všichni ale popírají, že by bývali chtěli zaútočit na letadla.

Abdulla Ahmed Ali před soudem v červnu řekl, že chtěli zinscenovat malý výbuch, v parlamentu, na letišti nebo v ropné rafinérii, který by přitáhl pozornost na připravovaný dokumentární film odsuzující západní politiku v Iráku..

Odhalení jejich skupiny vedlo k výraznému zesílení bezpečnostních kontrol na mezinárodních letištích a k omezení tekutin a gelů, které si cestující smějí vzít na palubu letounu.

Pondělní verdikt vyvolal v Británii značnou polemiku. Například někdejší šéf protiteroristického oddělení Scotland Yardu Peter Clarke si v rozhovoru s listem The Times postěžoval, že Britové museli osm podezřelých zatknout dřív, než chtěli - kvůli prý předčasnému zadržení dalšího podezřelého v Pákistánu, údajně na žádost USA.

Podle britských médií také letecké společnosti tlačí na britskou vládu, aby uvolnila restrikce pro přepravu tekutin na palubě. Tento tlak podpořil nejasný výsledek soudu s údajnými spiklenci. Letecké společnosti připomínají, že jsou již vyvinuty skenery schopné rozlišit při bezpečnostních kontrolách běžné tekutiny od výbušnin. Podle listu The Independent by tento zákaz mohl být zrušen již příští rok.

Osm britských muslimů obviněných z přípravy atentátů v dopravních letadlech za pomoci tekutých výbušnin v roce 2006
Zdroj: ČT24