Netanjahu nařídil vrátit Hamasu úder, v Gaze jsou další oběti

Gaza – Izraelský premiér nařídil armádě reagovat na nové raketové útoky Hamasu. První obětí obnovených bojů v Pásmu Gazy se stal desetiletý Palestinec, následně zemřeli podle palestinských zdrojů další čtyři lidé. Další Palestinec prý přišel o život při protestu u Ramalláhu na Západním břehu Jordánu. Izrael hlásí v Gaze dva raněné, jednoho vojáka a jednoho civilistu. Příměří vypršelo ráno. Podle Izraele Hamas porušil klid zbraní ještě před jeho skončením a vypálil další rakety. Izraelští vládní činitelé pak oznámili, že opustili jednání o novém příměří v Egyptě s Hamasem a dalšími palestinskými frakcemi. Zdůraznili, že nebudou vyjednávat pod palbou.

Rakety z Pásma začaly dopadat na Izrael už před vypršením příměří. Doteď jich Hamas na Izrael vypálil několik desítek. „Příměří jsme svědomitě dodržovali, stáhli jsme všechny své jednotky. Zaujali jsme obranné pozice, chtěli jsme, aby tento klid zbraní vydržel. Dnes ráno ale Hamas znovu zaútočil na naše území, opět útočil na civilisty,“ konstatoval mluvčí izraelské vlády Mark Regev.

Raketu mířící na jihoizraelské město Ašdod zneškodnil protiraketový systém, poplašné sirény zněly i nad Eškolem a Ašdodem. K ranním raketovým útokům se přihlásil Islámský džihád, což je radikální protiizraelská organizace. I ona byla zapojená do vyjednávání o příměří. Šéf palestinské delegace oznámil, že hodlá zůstat v Egyptě a pokračovat v jednání o „konečné dohodě, která vrátí práva těm, jimž náležejí“, k čemuž podle něj povede ukončení blokády Pásma Gazy.

Benjamin Netanjahu, izraelský premiér

„Hamas se dopouští dvojího válečného zločinu. Míří na civilisty a používá je jako štít. Zneužívá navíc zařízení OSN, která neslouží jen jako místa pro skladování, ale i odpalování raket.“

Zástupci Izraele i Palestiny jednali v Egyptě, snahy o prodloužení klidu zbraní ale ztroskotaly na podmínkách, které si kladou obě strany. Židovský stát požaduje demilitarizaci pásma a odzbrojení Hamasu - ten zase zrušení blokády Gazy.

V obavách před izraelskými nálety prchají z Gazy tisíce civilistů. „Nás už nic nezasáhne, protože jsme už dávno mrtví. Ztratili jsme všechno. Nemáme elektřinu, vodu ani práci. Radši zemřít, než žít takový život,“ podotkl jeden z obyvatel Gazy. Po skoro měsíci bojů zahynulo v Pásmu Gazy skoro 1900 lidí. Izrael má téměř 70 obětí.

Raketové útoky na Izrael kritizoval i generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Vyjádřil i „hluboké zklamání“ nad tím, že selhaly rozhovory o prodloužení příměří. „Pan Ki-mun odsoudil obnovenou raketovou palbu na Izrael. Další utrpení a smrt civilistů nelze tolerovat,“ uvedl mluvčí šéfa OSN. K návratu k jednacímu stolu a prodloužení příměří dnes vyzval obě dvě strany i Bílý dům.