Jagger vs. Connery: Celebrity bojují o skotskou (ne)závislost

Edinburgh - Referendum o nezávislosti se uskuteční už 18. září. Boj mezi jeho příznivci a odpůrci se teď rozhořel i mezi celebritami. Mezi 200 osobnostmi, které podepsaly otevřený dopis vyzývající Skoty Let's Stay Together „Zůstaňme spolu“, jsou třeba rocker Mick Jagger nebo herečka Judi Denchová. Proti nim stojí celebrity jako herec Sean Connery nebo spisovatel Irvine Welsh. Ti by raději viděli Skotsko samostatné.

Dopis je určen skotským voličům a píše se v něm o tom, „jak velmi si vážíme našeho občanského svazku s vámi“ a že „to, co nás spojuje, je mnohem více než to, co nás rozděluje“. Své podpisy připojili mimo jiné vědec Stephen Hawking, herečka Helena Bonham Carterová, skladatel Andrew Lloyd Webber, filantrop Nicholas Winton či přírodovědec David Attenborough.  

Příznivci odtržení Skotska, kteří argumentují odvěkou touhou po sebeurčení národa, jsou prý výzvou příjemně překvapeni, nijak je ale nezviklá. „Je úžasné vědět, že Skotsko má tolik přátel a obdivovatelů, a víme, že budou našimi přáteli a obdivovateli i poté, co 18. září řekneme 'ano' (nezávislosti),“ reagoval podle BBC mluvčí iniciativy Yes Scotland (Ano Skotsko).

Iniciativa Zůstaňme spolu
Zdroj: ČT24/ČTK/PA/John Stillwell

Rovněž na stranu stoupenců nezávislosti se v minulosti přidalo několik celebrit, mezi nimi herci Sean Connery či Brian Cox nebo spisovatel Irvine Welsh.  

Skotové budou za půldruhého měsíce odpovídat na otázku „Mělo by Skotsko být nezávislou zemí?“. Podle agentury Ipsos Mori je nyní pro nezávislost 40 procent obyvatel, což je o čtyři procenta více než v červnu. Naopak 54 procent voličů, tedy stejně jako v červnu, se chce vyslovit pro setrvání v Británii, zatímco šest procent voličů stále nemá jasno.

Politická kampaň se vyostřuje a televize už vysílala i první debatu. Šéf skotské vlády Alexander Salmond v ní prohlásil, že Skotsko je schopné stát politicky i hospodářsky na vlastních nohou. O vládu z Londýna už prý nestojí. Přední labouristický politik Alistair Darling, jenž vede iniciativu za uchování britské jednoty, mu oponoval s tím, že aktivisté zasazující se o nezávislost nedokázali zodpovědět klíčové otázky (čtěte víc).