Teplé vody se dočkáte nejdřív v září, oznámil Kličko v Kyjevě

Kyjev - Teplá voda až v září - taková je realita pro obyvatele Kyjeva. Se studenou sprchou si budou muset vystačit kvůli nutnosti úspory energie. Oznámil to starosta města Vitalij Kličko. Opatření souvisí s vládními rozhodnutími o šetření plynem a dalšími palivy. Ty si Ukrajině dříve zajišťovalo nyní znepřátelené Rusko.

„Nyní, v horkém období roku, spoléháme na pochopení Kyjevanů. Až s ochlazením, v září, koncem září, se vrátíme k dodávkám teplé vody,“ prohlásil Kličko během návštěvy teplárny. Na dotaz, jak bude vypadat situace v zimě, starosta odvětil, že „v domech bude teplo“.

Zpravodaj ČT Josef Pazderka

„Kyjev naráží na limity své hospodářské situace. Podle Klička se Ukrajinci budou muset uskromnit, budou muset přijmout realitu takovou, jaká je.“

Hledáme alternativy, uklidňuje obyvatele bývalý boxer
  
Všechny svízele jsou podle starosty prý jen dočasné. Kyjevská energetická společnost si podle něj vytváří zásoby mazutu a vláda hledá možnosti, jak zvýšit tuzemskou těžbu zemního plynu a jak si opatřit alternativní dodávky z jiných zemí, než je Rusko.

Vitalij Klyčko
Zdroj: ČT24

Rusko úplně odstřihlo Ukrajinu od dodávek zemního plynu v polovině června. Krok následoval jen krátce po tom, co Kyjevu vypršela lhůta na splacení dluhu ve výši několika miliard dolarů.

Ruský plynárenský monopol nyní u arbitrážního soudu ve Stockholmu vymáhá na Ukrajině dluh 4,5 miliardy dolarů (91 miliard korun) za neuhrazené dodávky strategické ruské suroviny. Jenže také ukrajinský Naftogaz se podle svého dnešního prohlášení obrátil na stockholmský soud. U něj si nárokuje šest miliard dolarů přeplatků za plyn, který podle ní Gazprom předražil. Zároveň požaduje „spravedlivou a tržní cenu“.