Let MH17 skončil náhle, černé skříňky neukázaly nic neobvyklého

Kuala Lumpur – Čtyři hodiny letu MH17 z Amsterodamu, který měl skončit v Kuala Lumpuru, měly 17. července zcela běžný průběh – až do pádu letounu. Podle předběžných výsledků analýzy údajů z letových zapisovačů se letadlo zřítilo náhle, piloti zřejmě do posledních okamžiků nic netušili.

Údaje z tzv. černých skříněk analyzuje pro malajsijské úřady specializované pracoviště britského ministerstva dopravy v jihoanglickém Farnborough. Jeho experti po prozkoumání zapisovače letových údajů a záznamníku hovoru v pilotní kabině nenalezli nic, co by ukazovalo na sebemenší problémy, poukázal malajsijský list The New Straits Times s odvoláním na nejmenovaný zdroj obeznámený z předběžnými výsledky analýzy. „Neexistuje žádný náznak, že by pilot zaznamenal nebo pocítil cokoli mimořádného,“ konstatoval zdroj. Oficiální zpráva by měla být hotová v průběhu týdne.

Letecký publicista Martin Velek o roli Kremlu

„Logika věcí velí, že není jasné, jaký prospěch by mělo Rusko z toho, kdyby sestřelilo toto letadlo. Pro Putina je to mezinárodní problém první třídy. Jediná spolehlivá věc, kterou můžeme říct je, že není jistota, že se pravdu dozvíme.“

Letové zapisovače zaznamenávají data, která souvisejí s letem, a také veškeré zvuky v pilotní kabině. Malajsijským úřadům předali oba zapisovače z havarovaného letounu Boeing 777-200ER 9M-MRD společnosti Malaysia Airlines východoukrajinští vzbouřenci. Na území poblíž Doněcku, které vzbouřenci kontrolují, trosky letadla dopadly. Skříňky byly podle vyšetřovatelů lehce poškozené, jejich záznamové nosiče ale neporušené.

Tragický konec letu MH17 vyšetřuje u obce Hrabove, kam dopadly trosky, více než sto vyšetřovatelů pod záštitou OBSE. Na místě jsou i speciálně vycvičení psi, kteří mají pomoci hledat pozůstatky obětí, kterých by mohlo v oblasti dopadu stále být až 80. Příjezd vyšetřovatelů k obci dlouho komplikovaly intenzivní boje. Pracovat nakonec začali až před čtyřmi dny.