Zpravodajka ČT: Za oběti v Číně může nekvalitní infrastruktura

Kchun-ming – Nejméně 398 mrtvých a 1 800 zraněných si vyžádalo silné zemětřesení v provincii Jün-nan na jihu Číny. Počet obětí se bude podle agentury AP nadále zvyšovat. Snahu zachránit další ohrožené obyvatele oblasti komplikují následné otřesy, ale také počasí – silně prší a dochází k sesuvům půdy. „Infrastruktura v této části Číny není vybudovaná příliš kvalitně, šetří se na materiálech. Budovy se sesypaly jako domečky z karet,“ uvedla zpravodajka ČT Barbora Šámalová.

Do postiženého regionu bylo vysláno 2 500 vojáků, kteří jsou vybaveni přístroji na vyhledávání přeživších a další technikou. Vojáci se připojí k více než 300 policistů a hasičů a 400 záchranářů s cvičenými psy.

Na humanitární pomoc čeká 30 tisíc lidí

Epicentrum zemětřesení, které dosáhlo síly 6,1 stupně Richtera, bylo ve dvanáctikilometrové hloubce, jedenáct kilometrů od města Wen-pching. Po hlavním otřesu přišly ještě desítky následných otřesů. Záchranné práce na místech, kde z domů zbyla pouze suť, probíhají jen stěží. Komplikuje je počasí – některá místa jsou kvůli sesuvům odříznuta od světa, takže se tam záchranáři nemohou dostat s těžkou technikou, stany, vodou, potravinami a další humanitární pomocí, na niž čeká téměř 30 tisíc evakuovaných lidí a další postižení. Do řady lokalit záchranáři musejí jít pěšky.

Zřítilo se asi 12 tisíc převážně cihlových budov, včetně škol, a dalších 30 tisíc bylo poškozeno. Na různých místech regionu zůstávají přerušeny dodávky elektřiny a telekomunikační spojení. 

Podle čínské státní televize CCTV šlo o nejsilnější zemětřesení v provincii Jün-nan za posledních 14 let. Zemětřesení zasáhlo oblast, která je tektonicky velmi aktivní. V roce 2012 připravila série zemětřesení v provincii o život více než 80 lidí.

Barbora Šámalová, zpravodajka ČT, Čína:

„Zemětřesení jsou v této oblasti poměrně častá, ale toto bylo nejsilnější za posledních 14 let. Infrastruktura v této části Číny není vybudovaná příliš kvalitně, šetří se na materiálech. Budovy se sesypaly jako domečky z karet. To byl i jeden z důvodů tak tragické bilance zemětřesení v Sečuánu před šesti lety, kdy zemřelo téměř 90 tisíc lidí. Tam se zřítily mimo jiné školy, nemocnice, veřejné budovy, na jejichž stavbě se šetřilo, zatímco většina vládních budov zůstala nedotčená. Kritika ožívá jen na sociálních sítích, úřady o tom nechtějí slyšet. Umělec Aj Wej-wej, který navrhl olympijský stadion známý jako Ptačí hnízdo, je dlouhodobě v domácím vězení bez pasu, protože po zemětřesení v roce 2008 veřejně upozorňoval na tyto stavby a kritizoval za to vládu.“

Šámalová: Za oběti mohou i nekvalitní stavby (zdroj: ČT24)