Silné zemětřesení v jihozápadní Číně si vyžádalo přes 360 mrtvých

Peking – Jihozápadní Čínu zasáhlo silné zemětřesení, podle agentury Nová Čína zemřelo nejméně 367 lidí. Na místě je také přes 1800 zraněných. Síla zemětřesení se podle různých zdrojů pohybovala mezi 6,1 až 6,5 stupně Richterovy škály. Svědci uvedli, že se v oblasti zřítila řada domů. Podle jedné z obyvatelek města Čao-tchung vypadaly ulice jako „bojiště po bombardování“. Čínská státní televize tvrdí, že jde o nejsilnější zemětřesení v provincii Jün-nan za posledních 14 let.

„Počty obětí budou záchranáři upřesňovat s největší pravděpodobností až zítra ráno. V Číně už je totiž večer a na mnoha místech nefunguje elektřina. Úřady nicméně potvrdily nejméně 1800 zraněných a 180 pohřešovaných. Zřítilo se nejméně 12 tisíc domů včetně jedné školy,“ uvedla zpravodajka ČT Barbora Šámalová. Vláda už vyslala do oblasti, vodu, potraviny a základní hygienické potřeby. 

Řada lidí zůstává uvězněná pod troskami. Otřesy navíc poškodily silnice, záchranáři tak mají problémy se na některá místa dostat. „Mnoho lidí vyběhlo na ulici a nechtějí se na noc vracet domů, protože se obávají dalších otřesů,“ poznamenala Šámalová. Otřesy zaznamenali lidé také v sousedních provinciích Kuej-čou a S'-čchuan.

Šámalová o zemětřesení: Zřítilo se nejméně 12 tisíc domů (zdroj: ČT24)

Zemětřesení udeřilo podle amerických geologů asi 11 kilometrů severozápadně od Wenpingu v provincii Jün-nan v hloubce asi deseti kilometrů. V roce 1970 zabilo zemětřesení o magnitudě 7,7 v této provincii zhruba 15 tisíc lidí.

Jihovýchod Číny je ale celkově tektonicky velmi aktivní. V roce 2008 zahynulo při otřesech o
síle až 8 stupňů Richterovy škály téměř 70 tisíc lidí.