Jez jablka, naštveš Putina! Poláci reagují na ruský zákaz dovozu jejich ovoce

Varšava - Poláci spustili akci s názvem „Jez jablka, naštveš Putina!“. Jde o reakci na ruský zákaz dovozu polských jablek, který je považován za odvetu za polskou podporu prozápadní orientace Ukrajiny. S nápadem a heslem nejprve vyrukoval ekonomický časopis, vzápětí se přidala i další média a lidé na sociálních sítích. V den 70. výročí Varšavského povstání proti nacistům tak v Polsku propuklo jakési „jablečné povstání“ proti ruskému embargu.

Embargo nás nepoškodí, vzkazují Poláci v jablečné kampani (zdroj: ČT24)

Akci spustil novinář Gregorz Nawacki, který když se dozvěděl o ruském embargu, vyfotil se na Twitteru s polským jablkem v ruce. Vlnu solidarity, která následovala, ovšem nečekal. „Byl jsem neuvěřitelně zaskočený. Měl to být post jako jakýkoli jiný, ale lidem na internetu se nápad velmi zalíbil,“ řekl novinář listu Puls Biznesu.

Fotky s polskými jablky pak doslova zahltily internet i ulice. Připojují se i politici a diplomati. „Je to výzva všem Polákům: Jezme naše jablka a ukažme Putinovi, kde ho máme,“ nabádá polský aktivista Radomir Szumełda. Na sociální síti Twitter se strhla lavina fotografií s nakousnutým jablkem. Domácí hospodyňky na internetu zase nabízejí recepty nejen na jablečný závin, ale i jablečné polévky, knedlíky, koláče či bábovky.

„Ruské embargo jen tak neskončí. Jezme tolik jablek, kolik se dá,“ burcoval například list Gazeta Wyborcza a nabádal Poláky ke „spotřebitelskému vlastenectví“. Prospěch z toho prý budou mít nejen ovocnáři v nouzi a stát, ale i samotní Poláci. „Jablka jsou zdravá a ta polská zvláště chutná. Díky Putinovi budeme zdraví!“ usoudil jeden přispěvatel internetového fóra.

Kampaň za konzumaci jablek ovládla i sociální síť Twitter
Zdroj: ČT24/Twitter Michael Silverberg

Nespokojenci naopak láteří, že hryzat do kyselého jablka by měli hlavně ti politici, co jezdili povzbuzovat kyjevské demonstranty ke svržení tamního proruského prezidenta či prosazovali protiruské sankce. Přibývá také výzev k vládě, aby snížila daně z moštu, protože v kapalné podobě se prý dá přebytku ovoce nejlépe zbavit.

Rusko odebíralo dvě třetiny polské produkce jablek

Jablečná bitva bude podle komentátorů dlouhá a těžká. Ruské embargo totiž může polskému hospodářství způsobit velké problémy. Více než polovina polské produkce jablek, jichž je Polsko největším světovým vývozcem, mířila právě do Ruska. Naopak u Poláků spotřeba jablek za posledních 25 let výrazně klesla. Sotva se prý každý Polák vybičuje k tomu, aby snědl „navíc“ 15 kilogramů plodů polských jabloní.

Ruský Kreml odmítá, že by se jednalo o odvetu za postoj Polska v ukrajinské krizi. Embargo údajně zavedl z důvodu zvýšeného obsahu pesticidů. Varšava to ale odmítá. „Nejde vůbec o kvalitu nebo zdravotní nezávadnost, od Rusů je to jasná hospodářská odveta,“ míní polský ministr zemědělství Marek Sawicki. Podle něj se škody podaří zmírnit, pokud sní každý Polák za rok 4,5 kila jablek domácí produkce.

Česko ovoce do Ruska příliš nevyváží

Čeští ovocnáři v posledních třech letech vyvezli do Ruska ve větším množství pouze jablka v roce 2012 v hodnotě asi šest milionů korun. Od té doby jsou podle ministerstva zemědělství vývozy spíše v řádech desítek tisíc Kč.

Ruský zákaz, který platí od dnešního dne, se vztahuje také na polské zelí, hrušky, meruňky, višně, třešně, broskve, nektarinky, švestky, kdoule a trnky, ať čerstvé, či mražené. Kreml prý dobře ví, co Varšavu bude bolet. Ruský trh je pro polské sadaře klíčový, loni podle serveru newsru.com do rusko-bělorusko-kazašské celní unie vyvezli ovoce za více než půl miliardy dolarů (přes 10 miliard korun), největší podíl připadal na Rusko.