Ukrajinští separatisté v noci zaútočili - údajně až 20 mrtvých vojáků

Kyjev - Při nočním útoku proruských rebelů na východě Ukrajiny zahynulo 20 vojáků, informovala o tom místní média. Armáda incident zatím nepotvrdila. Podle ní bude počet obětí zřejmě nižší. K útoku došlo nedaleko místa, kde bylo 17. července sestřeleno malajsijské letadlo s 298 lidmi na palubě. Z pádu letounu se vzájemně obviňují separatisté a ukrajinská armáda.

Ukrajinští výsadkáři se prý dostali pod minometnou a tankovou palbu povstalců poblíž města Šachtarsk. I když se armádě podařilo separatisty z některých míst vytlačit, právě v této oblasti i nadále pokračují intenzivní boje.
  
Ukrajinská armáda vyhlásila ve čtvrtek na východě Ukrajiny jednodenní příměří. Nizozemští a australští experti a mezinárodní pozorovatelé z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) se tak poprvé po téměř týdnu snažení mohli dostat na místo pádu malajsijského letounu.

Ukrajinská armáda
Zdroj: ČT24/ISIFA

Podle šéfa ukrajinského generálního štábu Viktora Muženka by měla aktivní fáze bojů proti proruským separatistům na východě země skončit do měsíce. „Protiteroristickou operaci“ zahájila Ukrajina v polovině dubna. Podle OSN si boje v oblasti vyžádaly již nejméně 1 100 mrtvých.