S příměřím je amen, palestinští ozbrojenci prý unesli izraelského vojáka

Gaza – Třídenní příměří mezi Izraelem a hnutím Hamas dojednané za přispění USA skončilo jen pár hodin po vyhlášení. Izraelská armáda podle BBC obnovila operaci v Pásmu Gazy. Na území Izraele totiž dopadly nové rakety. Příměří ale porušily obě strany - při izraelských útocích zemřelo nejméně 50 Palestinců, tvrdí palestinské ministerstvo vnitra. „Podle izraelských vojáků byl rozbuškou pokus o únos jednoho z nich do Pásma Gazy,“ podotkl zpravodaj ČRo Štěpán Macháček. Obě strany konfliktu se mají sejít k jednáním o trvalejším klidu zbraní v egyptské Káhiře.

Z porušování příměří se obviňují obě strany konfliktu navzájem. „Vojáci pracující na zničení jednoho z tunelů byli napadeni. Podle prvotních zjištění byl během operace zajat teroristy jeden z vojáků,“ uvedl armádní mluvčí Peter Lerner. Dalších několik vojáků zemřelo. Podle izraelských médií došlo k únosu na jihu Pásma Gazy nedaleko Rafáhu hodinu a půl po začátku původně plánovaného třídenního příměří. „Je po příměří,“ oznámil Lerner.

Jeden z palestinských ozbrojenců se údajně při útoku odpálil a ostatní nastalého zmatku využili k tomu, aby mohli jednoho z izraelských vojáků unést, popisují izraelská média. Podle BBC zdroje Hamasu naopak tvrdí, že voják byl zajat ještě před zahájením příměří. Jak uvedl zpravodaj americké CNN, brigády Kásam, které jsou ozbrojeným křídlem palestinského hnutí Hamas, následně zveřejnily prohlášení, ve kterém mluví o provedení „unikátní operace“ na jihu Pásma Gazy, což by mohlo souviset právě s únosem.

Pavel Novotný, redaktor zahraniční redakce ČT

„Izraelská armáda obecně usiluje o to, aby se všichni vojáci vrátili domů, at‘ už živí nebo mrtví. Třeba v případě Šalita se podařilo vojáka vrátit domů po pětiletém věznění v Pásmu Gazy živého – ovšem výměnou za propuštění tisíce palestinských vězňů. Cena za jednoho člověka byla vysoká. Vsadil bych se, že se ten scénář bude opakovat, pokud byl skutečně nyní unesen další voják.“

Na Izrael dopadlo podle listu Jerusalem Post přes 15 raket a minometných granátů vypálených z Pásma Gazy. Při izraelském ostřelování na jihu Pásma zase zahynulo nejméně 50 lidí, uvedlo palestinské ministerstvo vnitra. Koordinátor vládních akcí na palestinských územích Joav Mordechaj prý už informoval zmocněnce OSN pro Blízký východ Roberta Serryho o tom, že humanitární příměří je u konce.

„Střílí se dál. Na vlastní oči jsem se o tom přesvědčil, protože jsem se byl podívat na hraničním přechodu Kerem Šalom, kudy má proudit do Gazy humanitární pomoc. Kolem byla všude slyšet střelba izraelského dělostřelectva, přechod byl uzavřen,“ prohlásil Macháček s tím, že na porušování příměří mohou mít zájem ozbrojené skupiny, které Hamas nemá zcela pod kontrolou.

Boje v Pásmu Gazy
Zdroj: ČT24/ČTK/ZUMA/Abed Rahim Khatib

Obnovení bojů v Gaze zaskočilo stovky lidí, kteří se začali vracet domů a hledali své příbuzné. „Moje matka odtud nemohla odejít. Její dům zasáhla tanková střela. Jedinou naší záchranou před Izraelem je bůh. Ať se bůh pomstí za všechny arabské národy!,“ prohlásil jeden z obyvatel Pásma Gazy.

„Přistoupili jsme na výzvu OSN, zohlednili jsme situaci našich obyvatel a rozhodli jsme se souhlasit se 72hodinovým humanitárním oboustranným klidem zbraní,“ konstatoval předtím mluvčí Hamasu Sami Abu Zuhri.

V noci zabila osm Palestinců palba z izraelských tanků na jihu Pásma Gazy. Podle místních zdravotníků jsou mezi mrtvými i dvě ženy a tři děti. Dalších šest obětí na životech si vyžádal následný nálet izraelského letectva na stejné místo. Izraelská armáda zase oznámila, že minometný granát ve čtvrtek na hranici s Pásmem Gazy zabil pět izraelských vojáků.

Obě strany se mají sejít k jednáním v Káhiře o trvalejším příměří. Americký ministr zahraničí John Kerry podle agentury AP potřeboval v posledních deseti dnech více než stovku telefonátů, aby dočasné humanitární příměří pomohl prosadit.

John Kerry, americký ministr zahraničí

„Obě strany musí najít způsob, jak řešit bezpečnostní obavy Izraele a zajistit, aby lidé v Gaze mohli žít důstojně a v bezpečí.“

Daoud Shihab, mluvčí Islámského džihádu

„Delegace odcestuje do Káhiry, aby připravila novou dohodu, která zastaví tento útok a dosáhne splnění podmínek palestinského národa.“

„To, že se obě strany konfliktu dohodly na třídenním příměří, ukazuje, že Hamas je již přece jen vyčerpán a že Izrael dosáhl vojenských cílů, kterých mohl touto operací dosáhnout. Pokud by chtěl dosáhnout naprosté likvidace Hamasu, tak by muselo dojít k velkému rozšíření operace a nemyslím si, že by o to měl zájem,“ uvedla analytička Irena Kalhousová.

Krvavá bilance

Od začátku izraelské ofenzívy 8. července zahynulo více než 1 450 Palestinců, což je více než při předchozí izraelské operaci „Lité olovo“ na přelomu let 2008 a 2009. Zraněno jich bylo přes osm tisíc, informovalo palestinského ministerstvo zdravotnictví.

Izrael během nynějších bojů přišel o 61 vojáků. Palestinské rakety také zabily tři civilisty, z nichž jedním byl thajský zemědělský dělník. 

Vydáno pod