Ukrajinský parlament premiérovu rezignaci zamítl

Kyjev – Ukrajinský parlament zamítl rezignaci premiéra Arsenije Jaceňuka. Premiér a spolu s ním i celá vláda odstoupili minulý týden po odchodu dvou politických stran z vládní koalice. Podle agentury AFP pro Jaceňukovu rezignaci hlasovalo jen 16 poslanců, přičemž pro potvrzení demise bylo zapotřebí 226 hlasů. S demisí předsedy vlády po odchodu hnutí UDAR a strany Svoboda z vládní koalice od začátku nesouhlasil prezident Petro Porošenko. Již dříve ji označil za nezodpovědnou.

Premiér Jaceňuk podal demisi poté, co z koalice odešly strany UDAR a Svoboda. K jeho rozhodnutí přispěla i neochota ukrajinského parlamentu schválit klíčové zákony. První měl umožnit zvýšení daní, aby kabinet mohl financovat boj se separatisty na východě. Druhý se týkal reformy vlastnické struktury státní firmy Naftogaz, která spravuje strategický plynovodní systém – 49 procent jejích akcií měly podle předlohy získat firmy z Evropské unie a USA. 

Prezident Jaceňukovu demisi již dříve odsoudil. „Jako prezident bych chtěl oslovit členy parlamentu s jasným požadavkem – pokud máme čelit vnější agresi, musíme být jednotní. Poslancům jsem řekl, že mají právo hlasovat podle sebe, ale musí hlasovat pro Ukrajinu,“ uvedl Porošenko. (Více čtěte ZDE)

Karel Svoboda, Institut mezinárodních studií FSV UK:

„Arsenij Jaceňuk by si mohl rezignaci rozmyslet, ostatně už se to jednou stalo. Hrozil demisí a pak se příslušné zákony prohlasovaly a on demisi zase stáhl zpátky. Je to poněkud zvláštní taktika.“

Svoboda: Jaceňuk používá poněkud zvláštní taktitku (zdroj: ČT24)

Parlament na mimořádné schůzi Jaceňukovy návrhy odslouhlasil

Ukrajinský parlament na svém dnešním mimořádném zasedání odsouhlasil dodatky k rozpočtu, které vláda požadovala ke zvýšení financování armády, sdělil předseda zákonodárného sboru Oleksandr Turčynov. 

Parlament si také minulý týden odsouhlasil parlamentní prázdniny. „Je to opravdu velmi zvláštní odhlasovat si prázdniny ve chvíli, kdy na části území probíhají boje. Je to nepochopitelné. Vstupují do toho motivy, že zvýšení financování bude pravděpodobně nepopulární, protože to s sebou nese dodatečnou daň. Strany se bojí, že ztratí popularitu,“ komentoval Karel Svoboda z Institutu mezinárodních studií.

Ukrajinská armáda zastavila na den boje na východě země 

Ukrajinská armáda na jeden den pozastavila své operace na východě Ukrajiny, aby umožnila mezinárodním expertům přístup na místo pádu malajsijského letadla. „Dnes bude platit příměří na žádost generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna, aby byla umožněna práce expertů v oblasti zřícení letadla,“ prohlásil armádní mluvčí Oleksij Dmytraškovskyj. „Vrchní velení protiteroristických operací rozhodlo vyhlásit den klidu zbraní a zastavení bojů,“ dodal. (Více čtěte ZDE)