Nejdražší Okurka na světě. Pověstný mrakodrap se prodává

Londýn – Symbol londýnské obchodní čtvrti City je na prodej. Mrakodrap přezdívaný Okurka (pro Brity Gherkin) by se podle odhadů agentů mohl prodat za 650 milionů liber (víc než 22 miliardy korun). Informaci přinesla stanice BBC s odvoláním na realitní agenturu Savills, která se na zařizování prodeje podílí.

Londýnská Okurka je na prodej (zdroj: ČT24)

Před deseti lety čelil prosklený kolos kritikám ze strany veřejnosti a stal se jednou z nejkontroverznějších staveb Londýna. Postupně se však Okurka dočkala zaslouženého ocenění a zařadila se mezi symboly britské metropole. Spojuje v sobě estetiku a inteligentní systémy. Komerční mrakodrap, navržený Normanem Fosterem, se dostavěl v prosinci 2003 a do provozu byl uveden v dubnu 2004.

  • Při stoosmdesátimetrové výšce spotřebuje pouze polovinu energie obdobných staveb.
  • Díky svému tvaru nepotřebuje Okurka vnitřní podpůrné sloupy, a je proto prosvětlená.
  • Zalomení oken umožňuje dokonalý výhled.
  • Budova funguje jako živoucí organismus, místo mozku má však počítač, který jí pomáhá přizpůsobit se vrtkavému londýnskému počasí. 

Do konkurzu se podle BBC dostala letos v dubnu kvůli platební neschopnosti německé společnosti IVG Immobilien. Ta budovu vlastní společně s akciovou společností Evans Randall.

Budova nese oficiálně jméno 30 St. Mary Axe. Prodej zařizuje společnost Savills společně s realitní firmou Deloitte a přípravy jsou již v plném proudu. Zájem se očekává hlavně ze strany čínských, ale také hongkongských, singapurských či amerických investorů. Do konce září či začátkem října bude vybrán jeden z konkrétních zájemců, nebo výběr proběhne formou zapečetěných nabídek. „Doufáme v nabídky přesahující 650 milionů liber,“ uvedl představitel Savillsu Stephen Down.