Ukrajinská armáda ovládla Avdijivku, ruských vojáků u hranic prý přibývá

Kyjev – Ruských vojáků a zbraní u hranic s Ukrajinou opět přibývá, varuje vrchní velitel sil NATO v Evropě Philip Breedlove, podle něhož je tam nyní „dobře přes 12 tisíc“ příslušníků ruských ozbrojených sil. Ukrajinská armáda dobývá další města na východě země. Nejnověji získala pod kontrolu Avdijivku v Doněcké oblasti a útočí na město Pervomajsk v Luhanské oblasti. Úřady mezitím upřesnily počet zraněných po výbuchu miny ve vsi Berestově. Exploze zasáhla sedm lidí včetně tří dětí.

„Nejmladšímu ze zraněných je jeden rok a dva měsíce. Všichni zranění, včetně dětí, jsou ve vážném stavu. Lékaři jim poskytují veškerou potřebnou pomoc a bojují o jejich životy. Nikdo nezemřel,“ citovala agentura Interfax-Ukrajina z prohlášení oblastní správy.

Již dříve poradce ministra vnitra Anton Heraščenko uvedl, že v kritickém stavu je právě nejmladší dítě, které se nešťastnou náhodou ocitlo na dvoře, kde mezi hrajícími si dětmi vybuchla mina či granát, pocházející prý ze stanoviště povstalců.

Ruští vojáci u hranic se prý „množí“

„Pozorujeme přesun materiálu z centrálního vojenského okruhu Ruska do oblasti Rostova, kde se dává dohromady, pak je předáván, cvičí se s ním a míří k hranicím. A přes hranice ho vidíme,“ cituje Reuters prohlášení amerického generála Breedloveho. V zóně ruského území u hranic Ukrajiny se hromadí „všechny druhy zbraní“, včetně pěchotních a také obrněných vozidel, konstatoval rovněž Breedlove.

Sprostá mluva degraduje armádu, kázal Strelkov

Povstalecký „ministr obrany“ Igor Girkin, zvaný Strelkov, mezitím svým podřízeným zakázal nadávat, protože sprostá mluva „duchovně ponižuje a vede armádu k porážce“. „Nazýváme se pravoslavnou armádou a jsme hrdi na to, že nesloužíme zlatému teleti, ale našemu Pánu a lidu. Na našich korouhvích je tvář Spasitele. Používání sprostých nadávek vojíny se jeví pohanou Páně a Matky boží, kterým sloužíme a kteří nás chrání v boji,“ vysvětlil Strelkov.

Igor Strelkov
Zdroj: Dzhavakhadze Zurab/ČTK/ITAR-TASS

Nařídil „důstojníkům pro ideologii“ dopodrobna válečníkům vyložit, proč je sprosté vyjadřování nepřípustné: Nadávky jsou prý neruského původu a používají je zásadně nepřátelé Ruska, aby zhanobili ruské svatyně, oslabili bojovnost ruských vojínů a srazili lid na kolena. Navíc jde prý o rouhání a těžký hřích. 

O vymýcení sprosté mluvy z veřejného prostoru usiluje i ruský prezident Vladimir Putin, od 1. července dokonce za pomoci zákona, hrozícího pokutami či cenzorskými zásahy. Strelkov je Rus, stejně jako doněcký „premiér“ Alexandr Borodaj či „vicepremiér“ Vladimir Anťufejev.

EU má zveřejnit detaily dalších sankcí

Nekončící boje na východě země stále brání mezinárodním vyšetřovatelům a pozorovatelům v přístupu na místo pádu malajsijského letadla. Z obstrukcí se viní bojující strany navzájem. Kvůli postoji Ruska už ohlásily nové sankce Spojené státy i Evropská unie. „Protože s Evropou úzce na sankcích spolupracujeme, budou mít ještě větší dopad. Ruské chování na Ukrajině a naše sankce udělaly slabou ruskou ekonomiku ještě slabší,“ uvedl prezdient USA Barack Obama.

Unijní sankce se mají týkat omezení budoucích obchodů v oblasti ropného průmyslu, zbraní či moderních technologií. „Nebyly mezi námi větší neshody, jen v malých věcech, pokud Evropská unie schválí celý balík opatření, vyšle opravdu silný signál,“ dodal šéf nizozemské diplomacie Frans Timmermans. Detaily k sankcím by Unie měla zveřejnit během dneška. Platit začnou pravděpodobně 31. července.

Dmitrij Medvěděv a Vladimir Putin žádají vyšetření pádu boeingu
Zdroj: Druzhinin Alexei/ČTK//ITAR-TASS

Sobotka: Stávající obchody s Ruskem nebudou ohroženy

Premiér Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro Hospodářské noviny vzkázal českým podnikatelům, že Česko schválené postihy podporuje, nebude ale přijímat opatření, která by poškodila tuzemský byznys. Česko se také snaží vyjednat, aby omezení co nejméně poškodila jak fungování státu, armády, tak i finančního sektoru.

Opozice ale vyzývá, aby vláda na ekonomické dopady nebrala takové ohledy. „Je možné, že ta či ona sankce do jisté míry poškodí českou ekonomiku. Jenže naši dědové a otcové umírali za svobodu. Od nás se pouze požaduje, že se HDP sníží o půl procenta. Zajisté je to nepříjemné, ale když to je jediná oběť, kterou přinášíme pro svobodu Evropě, tak bychom byli velmi šťastná generace,“ uvedl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Jeho stranická kolegyně poslankyně Gabriela Pecková dokonce iniciuje návrh, aby Rada Evropy pozastavila činnost ruské delegace. „Jsem připravena takový návrh předložit ostatním členským delegacím,“ uvedla Pecková.

Další pohledy na možný vliv sankcí na českou ekonomiku v článku ZDE

Vydáno pod