Tradiční taxikáři bojují proti mobilní aplikaci. Uber přesto míří do Česka

Brusel - Zavedené taxislužby v Evropě se bouří proti konkurenci, která přišla z Ameriky a šíří se jako lavina do světových metropolí. Nyní míří i do Česka. Aplikace Uber v mobilních telefonech nabízí levnější a rychlejší svezení než tradiční taxi. Funguje jednoduše: Zákazník napíše do mobilu, kam chce jet, a aplikace ho ihned spojí s řidiči v dosahu.

Tradiční taxikáři bojují proti mobilní aplikaci (zdroj: ČT24)

Taxikáři protestují v Berlíně, Londýně nebo Barceloně. „Zaplatil jsem tisíce euro a chlápek se stovkou bude moct dělat to samé jako já? S poznávací značkou z Německa, Belgie nebo Rumunska?“ zuří za všechny pařížský taxikář. Úhlavním nepřítelem pro tradiční taxíky se stala americká společnost Uber, která již operuje téměř ve 150 městech světa.

Aplikace umožňuje zákazníkům, kteří si ji stáhnou do mobilního telefonu, spojit se přímo s registrovanými řidiči. Zákazník přitom v reálném čase vidí, jak daleko je nejbližší volné taxi. To ho pak odveze na určené místo, a to obvykle levněji než tradiční taxislužba. Aplikace sama přitom slouží jako taxametr. Část poplatku řidiči odvádějí autorům aplikace.

Ochrana taxikářského kartelu

Řidiči tradičních taxíků zdůrazňují, že musejí platit drahé licence a dělat si zkoušky. Naopak mobilní konkurence je založená na tom, že šoférem může být téměř kdokoliv. Řidiči jezdící pro Uber nemusejí podstupovat pravidelné zdravotní prohlídky ani zkoušky z místopisu, nepodléhají ani požadavkům na technický stav vozidla. „Taxikářem jsem téměř 40 let. Pro nás je nepřijatelná severoamerická společnost, která nenabírá lidi ani nenakupuje auta, aby se chovala jako parazit,“ zlobí se madridský taxikář Juan.

Stávka taxikářů v Paříži
Zdroj: Poree Audrey/ČTK/ABACA

Aplikaci již zakázali v Hamburku, jihokorejském Soulu nebo v Bruselu. To však ostře kritizuje evropská komisařka pro digitální agendu. Podle ní nelze zakazovat technologické novinky pod hrozbou stávky. Rozhodnutí je prý doslova šílené. „Myslí to vážně? Co to je za právní systém? To rozhodnutí se netýká ochrany nebo pomoci pasažérům, jde o ochranu taxikářského kartelu,“ uvedla komisařka Nelie Kroesová.

Společnost Uber podle svého webu provozuje svůj servis ve více než 150 městech ve 42 zemích světa, především ve Spojených státech. V České republice zatím aktivní není, ale již ohlásila, že se do českých měst chystá. Podporuje ji například internetová společnost Google nebo investiční banka Goldman Sachs.