Experti zůstávají v kleštích bojů, k troskám boeingu nemohou

Kyjev/Haag - Skupina australských a nizozemských policistů a expertů na soudní medicínu se opět nedostala na místo, kde se na východě Ukrajiny zřítil malajsijský boeing. Na vině jsou nekončící boje mezi proruskými separatisty a ukrajinskou armádou. Přístup k místu neštěstí blokují již několik dní. Proto bude mít tým právo na ozbrojenou ochranu, podle listu Ukrajinska pravda budou moci mít zbraň, kterou budou moci i použít. Druhá strana konfliktu ale hrozí, že bezpečnostním a záchranářským týmům může zakázat vstup na místo tragédie; důvodem je prý, že OBSE není v konfliktu neutrální. Nicméně ruské informační zdroje tyto informace zpochybňují.

O návštěvu lokality, kde se letadlo zřítilo, se zahraniční tým neúspěšně pokoušel již včera. Dnes podle nizozemského ministerstva spravedlnosti skupina ani neopustila Doněck; válčí se totiž i u silnice, která k troskám boeingu vede. Nizozemsko mělo v letadle, o jehož sestřelení se stále vedou spory, nejpočetnější občanské zastoupení. Nikdo z 298 lidí na palubě nepřežil.

„Premiér Rutte vyjádřil své znepokojení nad skutečností, že vyšetřovatelům by mohlo být znovu zabráněno v návštěvě místa. Je důležité, aby se tam dostali co nejdříve, aby mohli nalézt a repatriovat těla obětí,“ reagoval mluvčí nizozemské vlády Jean Fransman. Dodal, že ukrajinský prezident Petro Porošenko přislíbil, že udělá vše, co je v jeho silách, aby co nejdříve zajistil přístup expertů k troskám.

Vyšetřování pádu malajsijského letadla zůstává blokované (zdroj: ČT24)

„Personálu mise je dovoleno nosit zbraň a pro vlastní obranu a pro zajištění své činnosti ji i použít,“ stojí podle Ukrajinské pravdy v ukrajinsko-nizozemské smlouvě.

Naopak východoukrajinští povstalci dnes obvinili Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), že „slouží zájmům Spojených států a Ukrajiny“. V prohlášení pohrozili, že mohou zahraničním bezpečnostním a záchranářským týmům zakázat vstup na místo pádu malajsijského letounu, které mají pod kontrolou. „Od samého počátku nezaujala OBSE neutrální stanovisko a jednala v zájmu Ukrajiny. Ukazuje se, že OBSE je útvar zcela kontrolovaný Spojenými státy,“ praví se v prohlášení vzbouřenců. Ruské informační zdroje prohlášení povstalců zpochybňují. Povstalecké „ministerstvo informací“ podle agentury Interfax vydalo prohlášení, v němž se k podpoře mise OBSE naopak hlásí.

Mezitím se dále bojuje…

Boje v Doněcké a Luhanské oblasti se týkají především měst Snižne a Šachtarsk, kde povstalci nadále kladou odbor a pálí po vojácích z minometů, raketometů a houfnic. Pod palbou z raketometů Grad a minometů se ocitlo i letiště v Luhansku. Podle Kyjeva špičky povstalců požádaly atamany ruských kozáků o vyslání posil, které by prořídlé řady rebelů doplnily.

Armádní analytik Dmytro Tymčuk varoval, že i ve městech obsazených armádou zůstává mnoho rebelů z řad místního obyvatelstva, kteří se nestačili stáhnout s „ruskými žoldnéři“. Prý dosud mají k dispozici značné množství zbraní a munice. V celé zemi potom podle pozorovatelů během konfliktu od poloviny dubna zemřelo na 1 129 lidí a téměř 3 500 dalších utrpělo zranění, mezi oběťmi je i řada civilistů.

Moskva: Zpráva OSN o lidských právech na Ukrajině je pokrytecká

Ruská diplomacie se dnes ohradila proti včerejší zprávě vysoké komisařky OSN pro lidská práva k situaci na Ukrajině. Navi Pillayová v ní uvedla, že sestřelení malajsijského letadla nad Ukrajinou by mohlo být válečným zločinem, a upozornila také, že „ozbrojené skupiny“ na východě Ukrajiny útočí na veřejné budovy; separatisté si podle ní svou moc často upevňují zvláště krutými způsoby - pomocí únosů, věznění, mučení, a dokonce i poprav.

„Zpráva je neobjektivní a dokonce pokrytecká,“ prohlásil dnes mluvčí ruské diplomacie Alexandr Lukaševič. Kupříkladu tvrdí, že Kyjev vojensky reagoval na počínání povstalců, zatímco podle Moskvy „místní obyvatelstvo vzalo zbraň do rukou, aby ochránilo sama sebe před ultranacionalisty a neonacisty“ z Kyjeva. „Ve zprávě chybí to hlavní - požadavek okamžitě ukončit kárnou operaci kyjevského režimu proti vlastnímu lidu. Bez toho debaty o lidských právech na Ukrajině ztrácejí veškerý smysl,“ zdůraznil Lukaševič.