Hamas prý jedná v Egyptě o příměří, ve škole OSN se našly zbraně

Jeruzalém/Gaza - OSN obvinila Hamas z porušení neutrality svých budov. Pod jednou ze škol, kterou spravuje v Pásmu Gazy, totiž našla skrýš jeho zbraní. Útoky izraelské armády proti radikálům z Hamásu od rána nepřežilo víc než sto Palestinců. Jedním ze 70 zasažených cílů byl i dům jednoho z vůdců Hamasu. Zasažena byla rovněž jediná elektrárna v Gaze. Místní obyvatelé jsou proto bez proudu. Podle izraelských médií odjeli zástupci Hamasu do Egypta jednat o příměří.

BOJE V GAZE: Izrael zaútočil na sídlo vůdce Hamasu

Izraelská armáda zahájila po krátkém klidu zbraní v pondělí odpoledne další část pozemní a letecké operace v Pásmu Gazy. Terčem vzdušného útoku se stal i dům jednoho z vůdců hnutí Hamas Ismáíla Haníji. Jeho syn poté na svém facebookovém profilu uvedl, že dům byl v době útoku prázdný. Podle izraelské armády šlo o velící středisko pro šíření terorismu.

Útoky cílily na odpalovací zařízení pro rakety a podzemní tunely, z nichž radikálové z hnutí Hamas podnikají útoky na území židovského státu. Právě jejich zničením podmínil premiér Netanjahu konec operace. „Věděli jsme, že nás čekají těžké dny, neskončíme misi, dokud nebudou zničeny tunely Hamásu, které mají jediný účel – zničit naše občany a zabíjet naše děti,“ prohlásil s tím, že vojenská akce může být ještě velmi dlouhá a náročná.

Zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček

„V posledních hodinách vypadá situace tak, že v jihoizraelských městech znovu velice často znějí poplašné sirény. Jedna z raket dokonce zamířila přímo na Jeruzalém, byla ale zneškodněna protiraketovým štítem. Jeden z radikálnějších ministrů Netanjahuova kabinetu dnes premiéra kritizoval za to, že cíle izraelské armády v Gaze jsou příliš malé a že by podle něj neměly být cílem jen tunely, ale likvidace celého Hamasu.“

Podle Palestinců ovšem Izrael útočil i na vládní budovy, televizní stanici, školku a dvě školy. Podle svědků Izraelci dnes zaútočili také na jedinou elektrárnu v Pásmu Gazy. „Zboření domů nezlomí naši vůli, budeme pokračovat v našem odporu, dokud nezískáme svobodu,“ reagoval na útok vůdce Hamasu Haníja, jehož dům raketa zasáhla.

Od půlnoci v Gaze přišlo o život přes 100 Palestinců; polovina z obětí prý zemřela při dvou nočních útocích: leteckém na město Rafáh na jihu Pásma a dělostřeleckém na uprchlický tábor Búrajdž v centrální Gaze.

V minulých dnech vzbudil velkou kritiku izraelský zásah dvora jednoho z objektů OSN, při němž zemřelo přes deset Palestinců. Izraelci tvrdili, že útočí výhradně na objekty, v nichž operuje Hamas. Dnes OSN informovala o nálezu skrýše zbraní pod jednou školou, kterou spravují Spojené národy. OSN obvinila Hamas z porušení neutrality svých objektů. Ve škole se nyní nevyučuje, ale skrýš nebylo možné vyklidit, protože v blízkosti se bojuje.

Jedná se o příměří v Egyptě?

Hamas odpoledne popřel informaci, že přistoupil na čtyřiadvacetihodinové humanitární příměří po vyjednávání s Organizací pro osvobození Palestiny (OOP). Vysoký představitel OOP, jejímž členem Hamas není, tvrdil, že je Hamas připraven zastavit boje na 24 hodin, mluvčí Hamasu Samí abú Zuhrí ovšem krátce nato řekl, že to není pravda. Podle izraelských médií odjeli zástupci Hamasu a dalších radikálních skupin vyjednávat o příměří do Egypta. Káhira před dvěma týdny navrhla plán na ukončení bojů, v němž ale podle Hamasu nebylo zrušení blokády Pásma.

REAKCE SVĚTA: Izraelský tisk viní Kerryho ze vstřícnosti k Hamasu

Po jednání Rady Bezpečnosti OSN znovu vyzval obě strany k příměří generální tajemník Pan Ki-mun. „Je odpovědností Izraelců a Palestinců, aby ukončili boje, zahájili dialog a řešili příčiny sporu, aby zastavili tu nekonečnou spirálu nesmyslného utrpení,“ prohlásil. „Jde o to dospět k míru za pomoci vzájemného respektu ukončit ekonomickou blokádu Gazy za půl století okupace.“

Americký ministr zahraničí John Kerry přišel minulý týden s návrhem na sedmidenní humanitární příměří. Izrael ho ale odmítl. Tvrdil také, že se Kerry při jeho sepisování nechal ovlivnit spojenci Hamasu Tureckem a Katarem, a tak příměří vychází vstříc palestinským požadavkům, aniž by vyslyšelo přání Izraele - jako je například demilitarizace Pásma Gazy. Ve snaze dosáhnout o víkendu příměří „americký ministr zahraničí John Kerry všechno zničil,“ napsal ve svém komentáři deník Haarec.

Za Kerryho se ovšem postavil Washington. Američané Izraelce obvinili z toho, že proti Kerrymu vedou „dezinformační kampaň“ s tím, že takto se k sobě spojenci nechovají. Americká administrativa neustále dává najevo, že podporuje právo Izraele bránit se útokům Hamasu. Někteří američtí představitelé ale již začínají být nervózní a objevuje si i kritika kvůli velkému množství civilních obětí při izraelských náletech.

Ostrý odsudek potom do Tel Avivu vyslal íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí. „Tento vzteklý pes, dravý vlk napadl nevinné lidi a lidstvo na to musí reagovat. Je to genocida, katastrofa historického rozměru,“ uvedl na adresu Izraele a odmítl prohlášení amerického prezidenta Baracka Obamy, že je potřeba „demilitarizace Pásma Gazy“. Vyslovil se přitom pro pravý opak: „Každý, kdo má tu možnost, zejména muslimský svět, by měl dělat vše, co může, aby vyzbrojil palestinský národ.“

Boty muslimů z mešity Ameen v ostřelované Gaze
Zdroj: ČT24/ČTK/ZUMA/Majdi Fathi
Vydáno pod