Satelitní snímky prý usvědčují Rusko ze střelby na Ukrajinu

Washington - Ministerstvo zahraničí Spojených států dnes zveřejnilo snímky, které podle něj ukazují, že Rusko uplynulý týden střílelo rakety na cíle na východě Ukrajiny ležící až více než 11 kilometrů od hranic.

Rovenský: Z kráterů lze poznat typ zbraně (zdroj: ČT24)

Na záběrech jsou podle vysvětlení ministerstva patrné stopy, odkud byly rakety vystřeleny, a také krátery, kam dopadly. Snímky podle agentury AP poskytl speciální představitel amerického prezidenta pro výzvědné služby (DNI).

Zveřejněné čtyřstránkové sdělení ministerstva uvádí, že obrázky se týkají útoků provedených mezi 21. a 26. červencem. Na jednom z nich je prý vidět, že rakety byly vypáleny z Ruska a dopadly více než 11 kilometrů v hloubi ukrajinského území.

Dušan Rovenský, redaktor ATM:

„Ze satelitních snímků se skutečně dá poznat, že se jedná o krátery po dělostřeleckých granátech. Dokonce je možné i zjistit, z jakého směru a jaké vzdálenosti byly granáty vypáleny. Každý kráter je specifický pro určitý typ zbraně, určitou trajektorii projektilu. Skutečně to vypadá, že Rusko vypálilo - aspoň v tomto případě - na území Ukrajiny. Je ale třeba říci, že v uplynulých týdnech Rusko v řadě případů obvinilo Ukrajinu, že z jejího území byla veden palba do Ruska. Je tedy možné, že ruská armáda vedla odvetnou palbu.“

Jde celkem o čtyři snímky rusko-ukrajinského pomezí. Na dvou jsou podle ministerstva vidět ruské baterie umístěné na ruském území - na jednom je skupina raketometů a na druhém houfnice. Patrné jsou i krátery na ukrajinském území v blízkosti vojenských pozic. 

Zveřejnění snímků je součástí tažení americké administrativy proti Rusku, které Washington považuje za zodpovědné za dění na sousední Ukrajině, poznamenala agentura AP. Informace o přeshraniční střelbě by mohly pomoci přesvědčit evropské spojence USA, aby vůči Moskvě přijaly přísnější sankce.

Ruští představitelé vždy odmítali zapojení své země do dění ve východní Ukrajině. Americký ministr zahraničí John Kerry dnes o situaci v oblasti mluvil se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Detaily jejich telefonátu ale zatím nebyly zveřejněny. Jeden ze snímků prý poskytuje důkazy, že ruské jednotky „střílely přes hranici na ukrajinské vojenské síly a že Ruskem podporovaní separatisté využívají při útocích na ukrajinskou armádu uvnitř země dělostřelecké zbraně, které jim poskytlo Rusko.“ Na jiném ze satelitních snímků jsou údajně vidět „odpalovací zařízení raket na ruské straně hranice, která jsou namířena na pozice ukrajinské armády uvnitř Ukrajiny.“

Americké zpravodajské služby před pár dny oznámily, že nemají důkazy o přímém zapojení Ruska do zřícení malajsijského letadla na východě Ukrajiny. Nejpravděpodobnější ale je, že letadlo sestřelili „omylem“ proruští povstalci, uvedly. Moskva jakýkoli podíl na pádu letounu popírá. Američtí představitelé se nechali slyšet, že stále ještě na sto procent nevědí, kdo raketu na letadlo vypálil a zda u toho nebyli přítomní i nějací ruští důstojníci.