V Gaze na půl dne utichnou zbraně: Izrael i Hamas přistoupí na příměří

Jeruzalém/Gaza/Teherán/Káhira – Izraelská vláda i palestinský Hamas přistoupí na dvanáctihodinový klid zbraní v Pásmu Gazy v sobotu od sedmé hodiny ranní místního času (6:00 SELČ). Podle nejmenovaného činitele USA to řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu americkému ministrovi zahraničí Johnu Kerrymu, později na půldenní příměří přistoupil podle svého mluvčího i Hamas. Ani jedna ze stran ale zatím nepřijala návrh USA, Egypta a OSN na sedmidenní humanitární příměří, vyjednavači všech stran ale nyní intenzivně pracují na konečném textu.

O tom, že Netanjahu „naznačil ochotu učinit gesto dobré vůle“, mluvil předtím Kerry na večerní tiskové konferenci v Káhiře s tím, že se pracuje na krátkém sedmidenním klidu zbraní, které by mělo být předpokladem trvalejšího příměří. Myšlenku sedmidenního humanitárního příměří podpořili v Káhiře i Kerryho egyptský protějšek Samí Šukrí a generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Právě ten řekl, že příměří by mohlo začít 12hodinovým klidem zbraní, který by se mohl prodlužovat.

Kerry uvedl, že Izrael má námitky k některým formulacím navrhované dohody o příměří, dodal ale, že zatím „Izraeli nebyl předložen žádný oficiální ani definitivní návrh nebo takový návrh, o němž by se dalo hlasovat“. „Stále musíme pracovat na terminologii, věříme ale, že máme základní rámec, který může a nakonec i bude fungovat,“ řekl Kerry.

Izrael přijal už 15. července příměří navržené Egyptem, Hamas jej ale odmítl. Izrael zahájil 17. července večer pozemní operaci v Pásmu Gazy. Za 18 dní bojů zemřelo v Pásmu Gazy a Izraeli přes 848 Palestinců, 38 Izraelců (z toho 35 vojáků) a jeden Thajec; zraněno bylo 5 500 Palestinců. Dnes zahynulo v bojích dalších nejméně 46 Palestinců, dalších šest bylo zastřeleno při protestech na Západním břehu Jordánu.

Kerryho návrh předpokládá jednotýdenní dočasné příměří, které by mělo začít platit v neděli. V tomto prvním týdnu by měla za prostřednictví Egypta začít mezi Izraelem a Hamasem, který Gazu ovládá, jednání o trvalejším klidu zbraní. Účastnit by se měli i zástupci palestinské samosprávy. USA, generální tajemník OSN a Evropská unie mají zaručit, aby se tyto rozhovory zaměřily na témata, která jsou důležitá pro obě strany: v případě Izraele je to odzbrojení Pásma Gazy, tedy zničení tunelů a raketového arzenálu Hamasu, v případě Hamasu ukončení blokády Pásma a obnova infrastruktury poškozené boji.

Izrael i Hamas přistoupily na 12hodinové příměří (zdroj: ČT24)

Izrael i Hamas mají ke Kerryho návrhu výhrady

Izraelcům se na návrhu nelíbí, že nebudou moci během příměří pokračovat v ničení tunelů vybudovaných palestinskými radikály, které směřují z Gazy na území židovského státu. Palestinci zase mimo jiné požadují, aby v návrhu příměří bylo jasně stanoveno, že se musí izraelská armáda okamžitě z Gazy stáhnout. Činitelé Hamasu uvedli, že návrh zkoumají, ale že v současné podobě „rozhodně není přijatelný“.

John Kerry, Samí Šukrí a Pan Ki-mun
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

„Pokud jde o příměří v Gaze, dosáhli jsme důležitého pokroku, stále je ale před námi množství práce,“ uvedl v Káhiře Kerry. Podle Šukrího pracuje Egypt nonstop, aby zastavil zabíjení civilistů a ochránil palestinský lid. Příměří by umožnilo věřícím muslimům oslavit konec postního měsíce ramadánu; svátek Íd al-fitr připadá na pondělí.

O příměři v Gaze budou v sobotu v Paříží podle diplomatických zdrojů jednat zástupci USA, konkrétně John Kerry, Velké Británie, Německa, Itálie, EU, Turecka a Kataru.

Boje v Gaze pokračují

Podle izraelských sdělovacích prostředků bojovaly dnes pozemní jednotky s radikály z Hamasu na severu a v centru Pásma Gazy. Při jednom z leteckých útoků byl prý zabit vůdce radikální skupiny Islámský džihád a jeho dva synové. Izraelská armáda oznámila, že zemřeli dva její vojáci. Poté uvedla, že mrtvý je i 21letý Oron Šaul, který byl dosud označován za pohřešovaného. Hnutí Hamas tvrdilo, že ho zajalo. Armádní mluvčí nyní uvedl, že Šaul byl zabit již při nedělních bojích.

Palestinské oběti bojů v Gaze
Zdroj: ČTK/ABACA/Khatib Abed Rahim

Při demonstracích proti ofenzívě v Pásmu Gazy, které se uskutečnily na Západním břehu Jordánu, přišlo dnes o život šest Palestinců, uvedla palestinská agentura Maan. Osmnáctiletý muž byl zastřelen údajně židovským osadníkem poblíž Nábulusu. Při potyčkách, které se zde následně strhly, zemřel i druhý muž. Čtyři Palestince prý zastřelila izraelská armáda nedaleko Hebronu. Izraelské bezpečnostní složky incidenty vyšetřují.

Aerolinky se vracejí na Ben Gurionovo letiště

Hamas dosud na Izrael vypálil z Gazy přes 2 000 raket. Po úterním zásahu lokality severně od Ben Gurionova letiště mnozí letečtí operátoři přerušili lety do Tel Avivu. Již ve čtvrtek většina amerických i evropských aerolinek lety obnovila, dnes oznámila i německá Lufthansa, že do izraelské metropole začne v sobotu opět létat. Francouzská Air France po několikadenní přestávce vyšle první let již dnes večer.

Podle OSN bylo v Gaze zničeno nebo těžce poškozeno přes 2 600 budov. Dalších více než 3 000 domů nelze kvůli poškození používat k původním účelům. Bomby poškodily 116 škol, 18 zdravotnických zařízení, stadiony, mešity, silnice, vysílače, kanalizaci i policejní stanice. Palestinci náklady na obnovu odhadli na 800 milionů dolarů (16 miliard korun), což je roční rozpočet Pásma.

Íránci vyšli do ulic na protest proti izraelské ofenzívě v Gaze

Demonstrací na podporu Palestinců se dnes v po celém Íránu účastnily statisíce lidí. Na poslední pátek postního měsíce ramadán připadají takzvané Dny Al-Kuds (Dny Jeruzaléma), kdy Íránci každoročně vyjadřují solidaritu s Palestinci. Podporu jim dnes vyslovil i vůdce libanonského hnuti Hizballáh Hasan Nasralláh, který se zde nezvykle objevil na veřejnosti.

Íránci na demonstracích pálili izraelské a americké vlajky, vykřikovali hesla jako „Smrt Izraeli!“ a v rukou drželi obrázky palestinských dětí zabitých v Pásmu Gazy. Íránská vláda izraelskou ofenzívu v Gaze odsoudila a vyjádřila podporu Hamasu, který Pásmo ovládá.

Protiizraelská demonstrace v Teheránu
Zdroj: ČTK/ZUMA/Sobhan Farajvan