Sonda Rosetta to má do cíle, co by kamenem dohodil

Paříž - Dlouhé putování evropské sondy Rosetta vesmírem je téměř u konce. Zatímco Rosettská deska přispěla k rozluštění hieroglyfů a tajemství egyptské civilizace, sonda nesoucí její jméno plní neméně ambiciózní úkol - objasnit původ naší sluneční soustavy. Je na cestě 10 let a má na kontě šest miliard kilometrů. Do cíle jí chybí už jen 10 000 kilometrů a čeká ji tam první schůzka svého druhu.

Rosettě do cíle chybí už jen 10 000 kilometrů (zdroj: ČT24)

"Úkolem sondy je potkat se s kometou Čurjumov-Gerasimenko a přistát na ní. Bylo by to vůbec poprvé, co se podaří přistát na kometě a podrobně ji prozkoumat," říká Ralph Cordey, manažer společnosti Airbus Defence and Space.

Aby Rosetta nabrala správný kurs, musela třikrát proletět kolem Země a jednou kolem Marsu. Získávala rychlost a měnila oběžnou dráhu pomocí řady manévrů. Před závěrem své mise pak strávila 31 měsíců v cestovním spánku v hlubokém vesmíru 800 milionů kilometrů od Slunce. Její probuzení vědci oslavili letos v lednu.

Už cestou Rosetta zaznamenala mnoho cenných informací – například ze setkání se dvěma asteroidy. To hlavní ji ale čeká na kometě. Mohla by přispět k odhalení tajemství sluneční soustavy, například kde se v ní vzala voda. „Komety jsou velmi primitivní tělesa naší sluneční soustavy. Mohly by nám tak poskytnout mnoho informací o naší sluneční soustavě,“ přibližuje Cordey.

K cíli by sonda měla dorazit na začátku srpna. Začne kolem komety obíhat a zkoumat její povrch, gravitaci či tvar. Pak vyšle modul Philae, který na kometě odebere vzorky. Bude třeba také měřit změny zmrzlého povrchu v blízkosti Slunce.

Získané údaje Rosetta sama vyhodnotí a odešle do Evropské kosmické agentury. Organizace už přitom chystá další sondy -  například Aeolus, který bude od roku 2016 ve třech rozměrech měřit vítr na Zemi.