Polsko podle soudu porušilo lidská práva, když pomohlo CIA

Varšava/Štrasburk – Polsko porušilo úmluvu o ochraně lidských práv, když na svém území povolilo americké Ústřední zpravodajské službě (CIA) zadržet dvojici podezřelých z terorismu. Rozhodl tak Evropský soud pro lidská práva v případu dvou údajných členů teroristické sítě al-Káida. Mluvčí polského prezidenta v první reakci uvedla, že verdikt poškozuje obraz Polska, expremiér Leszek Miller ho označil za „nespravedlivý a nemorální“.

Rozhodnutí soudu připouští, že se v Polsku nachází tajné vězení CIA, což Varšava vždy popírala. Spojené státy již dříve přiznaly, že podezřelé členy al-Káidy držely a vyslýchaly mimo americké území, neuvedly však, ve kterých zemích. 

Saúdský Arab Abdar Rahím Našírí a Palestinec saúdskoarabského původu abú Zubajdá se na soud obrátili s obviněním, že je CIA tajně přepravila do vězení v polských lesích, kde byli podrobeni mučení. Polsko mělo jejich zadržení zabránit a stíhat odpovědné osoby, soudí údajní teroristé. Vyčítají polským úřadům, že touto svou pasivitou umožnily, aby se oba stali obětí nelidského a ponižujícího zacházení a byli nelegálně připraveni o svobodu. 

Evropský soud pro lidská práva dnes rozhodl, že Polsko porušilo mimo jiné články úmluvy zakazující mučení. Podle soudu se provinilo také proti právu na svobodu a vyšetření obvinění. Polsko tak oběma mužům musí nyní zaplatit odškodné, jednomu ve výši 100 tisíc eur (2,7 milionu korun) a druhému 130 tisíc eur (3,6 milionu korun). Rozsudek je pro zemi, která je smluvní stranou Evropské úmluvy o lidských právech, právně závazné. Podle mluvčí prezidenta Bronislawa Komorowského Joanny Trzaskové-Wieczorekové ale Polsko má ještě možnost odvolat se.

Věznice CIA se údajně nacházejí i jinde v Evropě

Dvojice je nyní zadržována v americké věznici Guantánamo na Kubě. Spojené státy jurisdikci Evropského soudu pro lidská práva nepodléhají. Polské úřady vždy popíraly, že se na území Polska nachází vězení řízené CIA. Země přitom patří k důležitým spojencům USA. Rozhodnutí soudu může mít důsledky i pro další evropské země, ve kterých se údajně nacházejí věznice CIA. Podobná obvinění byla ve Štrasburku totiž vznesena i vůči Rumunsku a Litvě.

Vydáno pod