Izrael zasáhl v Pásmu Gazy školu plnou uprchlíků

Jeruzalém – Při izraelských útocích na Pásmo Gazy zahynulo dnes dalších nejméně 116 Palestinců. Nálet zasáhl i školu provozovanou OSN, která slouží jako útočiště pro uprchlíky. BBC s odvoláním na palestinské zdroje uvedla, že o život přišlo nejméně 15 lidí a dalších 200 jich utrpělo zranění. Šestnáctidenní konflikt si tak už vyžádal přes 800 obětí. Mezi mrtvými je 797 Palestinců, na izraelské straně pak 35 osob. Na Západním břehu Jordánu zemřeli při večerních střetech s izraelskou policií dva palestinští demonstranti, dalších nejméně 100 lidí bylo zraněno. Protest se odehrál u jednoho z kontrolních stanovišť mezi Jeruzalémem a Ramalláhem a zúčastnily se ho tisíce Palestinců.

Kromě amerického ministra zahraničí Johna Kerryho vyjednává v regionu o příměří i generální tajemník OSN Pan Ki-mun a egyptští prostředníci. Jeden z egyptských představitelů řekl, že by mohlo už o víkendu začít platit humanitární příměří, které umožní věřícím muslimům oslavit konec postního měsíce ramadánu. Jeden z členů Kerryho delegace byl opatrnější, když řekl, že „informace o tom, že by příměří mohlo začít platit o víkendu, není přesná“. Kerry ve středu večer odcestoval z Izraele zpět do Egypta. Sdělil pouze, že se podařilo v jednáních o příměří pokročit.

O humanitárním příměří jednal do noci také izraelský bezpečnostní kabinet. Ministr vědy a technologií Jaakov Peri po schůzce prohlásil, že v nejbližších dnech se vojsko z Pásma nestáhne. „I když bude v platnosti humanitární příměří, budeme dále hledat tunely,“ sdělil. Armáda tvrdí, že objevila od začátku operace 31 tunelů a asi třetinu jich zničila. Vojsko oznámilo, že na zničení všech podzemních chodeb potřebuje ještě pět dní. 

Hamas dnes pokračoval v raketových útocích a pět raket vystřelil k Tel Avivu. Všechny ve vzduchu zneškodnila protiraketová obrana, ale sedm lidí utrpělo šok a dva se zranili při útěku do krytů. Hamas oznámil, že mířil na Ben Gurionovo letiště, které leží 19 kilometrů od telavivského centra.

Izrael zasáhl školu plnou uprchlíků

Při jednom z izraelských útoků v Pásmu Gazy byla dnes zasažena i škola provozovaná OSN, do které se kvůli bojům uchýlily stovky uprchlíků. Podle ředitele místní nemocnice jsou zranění rozváženi do několika zdravotnických zařízení. „Takový masakr vyžaduje, aby se do pomoci zapojila víc než jedna nemocnice,“ uvedl Ajmán Hamdán, ředitel nemocnice v palestinském Bejt Hanúnu.

Šéf OSN Pan Ki-mun uvedl, že je útokem zděšen. O život podle něj přišlo mnoho žen, dětí i zaměstnanců OSN. „Okolnosti jsou stále nejasné. Útok nicméně ukazuje, jak je důležité zastavit zabíjení a zastavit ho okamžitě,“ dodal generální tajemník OSN. Stejného názoru je i šéf americké diplomacie John Kerry. „Všechny strany musí ještě znásobit své úsilí, aby byli ochráněni civilisté,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí USA.

Exilový vůdce Hamasu Chálid Mišal je pro vyhlášení humanitárního příměří, které by začalo platit okamžitě, klade si ale podmínky, především ukončení izraelské blokády Pásma.