Osvětimský dozorce Breyer zemřel, USA už ho do Německa vydat nestihly

Filadelfie - Někdejší dozorce z Osvětimi Johann Breyer, vyšetřovaný pro podezření z podílu na vyvražďování Židů, zemřel v noci na dnešek v USA. O vydání 89letého muže do Německa v úterý rozhodl soud ve Filadelfii. Bývalý člen nacistických oddílů SS zemřel dříve, než mohla verdikt soudu potvrdit, či zamítnout americká vláda.

Breyer podle obhájce Dennise Boyla zemřel ve filadelfské nemocnici. Soudce Timothy Rice o den dříve povolil Breyerovo propuštění z vazby na kauci kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu, aniž by o jeho zdraví zveřejnil podrobnosti. Podle obhajoby Breyer trpěl srdečními obtížemi a stařeckou demencí. Z doby, kdy sloužil v Osvětimi, si prý pamatoval velmi málo.

Breyer, známý též jako Jan Pavel Breuer, se narodil v roce 1925 ve slovenské obci Nová Lesná slovenskému otci a americké matce. Právě národnost jeho matky mu pomohla k tomu, že jej americké úřady po léta nedokázaly zbavit amerického občanství a vydat do Německa.

Soudce v úterý vyhověl žádosti německých úřadů o jeho vydání k procesu, který měl rozhodnout o jeho účasti na vyvraždění nejméně 216 000 Židů ve vyhlazovacím táboře Osvětim-Březinka. Vydání Breyera jako amerického občana však podléhalo ještě schválení americké vlády, která se k verdiktu soudu před jeho smrtí nestihla oficiálně vyjádřit.

Penzionovaný nástrojař, který do USA přišel v roce 1952 a poté získal americké občanství, připouštěl, že v Osvětimi za války sloužil, prý ale jen mimo samotný tábor a bez podílu na smrti tamních vězňů. Německo požádalo americké úřady o spolupráci loni poté, co po letech pátrání objevilo nové důkazy o jeho spojení s osvětimskými praktikami.