Přes osm desítek mrtvých si vyžádaly pumové atentáty v Nigérii

Abuja – Nejméně 82 lidí zahynulo v severonigerijské Kaduně při dvou pumových atentátech. Terčem prvního z nich byl někdejší vládce Muhammadu Buhari, druhého pak umírněný muslimský duchovní Dahiri Bauchi; oba vyvázli nezraněni. K atentátům se zatím nikdo nepřihlásil, za mnohými krvavými incidenty z poslední doby ale stojí islamisté z hnutí Boko Haram. Ti již v minulosti zaútočili na několik umírněných muslimských vůdců, kteří kritizují jejich ideologii.

V dané oblasti nicméně dlouhodobě zuří nejen etnické a náboženské střety, ale i spory o půdu. Stát Kaduna a jeho stejnojmenné hlavní město leží na hranici mezi křesťanským jihem země a severní částí, obývanou převážně muslimy.

Bomba určená někdejšímu vládci v uniformě a současnému opozičnímu vůdci Buharimu vybuchla na přeplněném tržišti, kde zemřelo na 50 lidí. Buhari, který byl v prezidentských volbách před třemi lety hlavním vyzyvatelem současné hlavy státu Goodlucka Jonathana, útok odsoudil jako „masovou vraždu“ a „jasný pokus o atentát“. Předtím vybuchla bomba ve shromáždění Bauchiho příznivců na rušné obchodní ulici. Zemřelo přitom nejméně 32 lidí. Umírněný klerik, který dnes přednesl každoroční řeč u příležitosti ramadánu, je znám svými vystoupeními namířenými proti Boko Haram.

Oba projevy násilí odsoudil prezident Jonathan, který obvinil jejich původce ze snahy vybudit vášně a prohloubit sektářské rozdělení země pomocí útoků na prominentní politické a duchovní postavy.

Nigerijská vláda bojuje s povstalci z Boko Haram již od roku 2009. Členové hnutí rozpoutali v poslední době nevídanou vlnu násilí, která se ze severovýchodních států Borno, Yobe a Adamawa začala přelévat také do hlavního města Abuje. Jen za letošní rok zabila skupina při zhruba stovce teroristických útoků více než 3 300 lidí. Rada bezpečnosti OSN koncem května zařadila milice na seznam teroristických organizací.